Żur na zakwasie z białą kiełbasą

IMG_7137.1

       Czekałam, czekałam, aż się wreszcie doczekałam! Zakwas gotowy, więc pora gotować żurek. Robi się go naprawdę bardzo łatwo i szybko wbrew pozorom. Zachęcam Was wobec tego do produkcji tej zupy w domu. Nie pożałujecie!

       Oczywiście należy cała imprezę zacząć od ZAKWASU, który musi odstać min. trzy dni. Czyli jeżeli nastawicie go w Wielką Sobotę to macie jeszcze szansę na pyszną zupę w Lany Poniedziałek. Ja swój żurek ugotowałam jedynie na białej kiełbasie, by był po prostu delikatny. Wywar na zupę przygotowuje się ok. pół godzinki dodając jeszcze marchewkę, pietruszkę i np. pora. Ponadto oczywiście nie można zapomnieć o przyprawach charakterystycznych dla żuru. U mnie podany został oczywiście z ze wszystkimi pysznościami jakie tylko znajdowały się w garze, oraz z jajkiem ugotowanym na twardo. Byłam taka głodna po powrocie z zakupów, że nie było już czasu na gotowanie ziemniaków. Zrobię to jutro. Wówczas żurek będzie jeszcze bardziej sycący.

      WIELKANOCNY ŻUR NA ZAKWASIE Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ

  • Domowy zakwas na żur np. z tego przepisu– ok. 0,5l
  • Woda- 2,5l
  • Kiełbasa biała parzona- 0,5kg
  • Marchew- 1 duża
  • Pietruszka korzeń- 1 średnia
  • Por- kawałek ok.10cm
  • Liść laurowy- 5
  • Ziele angielskie- 6
  • Pieprz czarny cały- 10
  • Pieprz czarny świeżo mielony- do smaku
  • Sól- ok.1-2 łyżki
  • Majeranek- 2 łyżki
  • Czosnek- 6 ząbków
  • Chrzan w słoiczku- 2 łyżki
  • Śmietana 18%- 1 łyżka
  • Jajko- 1 na jedną porcję
          Do garnka z wodą wrzucamy kiełbasę. U mnie to były 4 i 2, które pokroiłam w plasterki. Warzywa oczyściłam. Marchewkę przekroiłam na ćwiartki, pietruszkę również. Pora wrzucamy w całości. Dodajemy przyprawy i 4 ząbki czosnku. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok.3min. Po tym czasie zmniejszamy ogień, gotujemy do momentu aż warzywa zaczną robić się miękkie. Wówczas dosalamy wywar do smaku i dodajemy pozostałe dwa ząbki czosnku pokrojone w grubsze plasterki oraz chrzan.Mieszamy dokłądnie. Teraz wlewamy zakwas i zagotowujemy ponownie. Gotujemy ok.3-5 min. Zupa zgęstnieje. Wyłączamy i dodajemy zahartowaną łyżkę śmietany. Żurek podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo, które u mnie tym razem gotowała mama i je przegotowała, co musimy jej wybaczyć :) Możemy wcinać z chlebem, ale również z gotowanym na parze ziemniakiem. Wówczas gotujemy ziemniaka ok.50min. 

      * Kupując białą kiełabasę sprawdź czym ona tak naprawdę jest. Może się okazać, że więcej w niej konserwantów i dziwnych dziwactw aniżeli mięsa!
       Mam nadzieję, że uda mi się jeszcze przed Świętami zamieścić jeden pyszny przepis na coś bardzo szybkiego. Póki co zachęcam Was do wypróbowania tych, które już są na blogu
        
  • Nie ma świąt bez żuru!
    Wesołych :)