Zupa krem z gotowanej na parze kukurydzy i dyni

IMG_3496.1

Przyszła jesień, jest i grypa- albo inne ustrojstwo. Zaczęło się niewinnie, bo od kataru. Miałam go wyleczyć w tydzień, albo przeczekac żeby sam ustąpił po siedmiu dniach. Trwa nadal. Do tego dołączyły inne, ciekawe objawy. W zasadzie to się nie dziwię. Pogoda raz taka, raz siaka. Do tego ciągle niedosypiam. Szczerze mówiąc to cierpię na bezsenność, którą odsypiam nawet nie popołudniami, a wieczorami. Nowa praca, czyli nowe stresory i nowe zarazki. Nie mniej jednak nie narzekam. W końcu kiedyś grypiszcze mnie opuści, prawda?

W chwili natchnienia i tej, w której jeszcze byłam w stanie władać kończynami, by móc zrobić to i owo- powstała zupa-krem. Znowu z dyni, bo przecież sezon na nią w pełni, ale i z kukurydzy, którą tak uwielbiam! W zasadzie to chyba nawet na odwrót. Zupa jest bardziej kukurydziana aniżeli dyniowa. Posmakowała mi od razu trzeba przyznać. A to grozi powtórką. Jest lekka, delikatnie słodka i aromatyczna. Doskonale sprawdzi się w chłodne jesienne popołudnia jako pożywne pierwsze danie. Ponadto jest niezwykle prosta w wykonaniu. Z przepisem poradzi sobie każdy, zapewniam. Spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakowała!

 

IMG_3498.1

 

 



ZUPA KREM Z GOTOWANEJ NA PARZE KUKURYDZY I DYNI



  •  Kukurydza- 2 kolby
  • Puree z dyni<–z tego przepisu- ok.3/4- 1 szklanki
  • Woda- 1 i 1/2 szklanki (+/-)
  • Curry w proszku- 1 łyżeczka
  • Papryka słodka- 1 i 1/2 łyżeczki
  • Papryka ostra- 1/2 łyżeczki
  • Pieprz kolorowy
  • Sól morska
  • Imbir w proszku- 1/2  łyzeczki

 

IMG_3511.1

 

 

 

Kukurydzę myjemy, obieramy z liści i parujemy przez godzinę. Ziarenka powinny być miękkie po ugotowaniu i z bladożółtego koloru zmienić na zdecydowanie intensywniejszy. Po tym czasie odkrajamy końcówki i nożem pionowo skrajamy ziarenka z kolby. Blendujemy je z dodatkiem wody, ok 1/2 szklanki. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, łączymy ją z puree z dyni oraz resztą wody i mieszamy dokładnie. Podgrzewamy na kuchence, mieszając cały czas. Zupa zagrzeje sie bardzo szybko, należy uważać! W międzyczasie dodajemy przyprawy, dosalamy delikatnie w razie potrzeby, jak równiez ewentualnie dodajemy odrobinę pieprzu.

 

Smacznego!

 

 

 

 

IMG_3528.1