Ziołowo-limonkowy mintaj z pary

IMG_1815.1

   Prosta sprawa. Filety z mintaja, które kupić można chyba w każdym sklepie. No właśnie, kupiłam je od tak, żeby sobie były i czekały na moją wenę, czy też chęć konsumpcji. Albo jedno i drugie.  Nie mają specyficznego smaku, więc powinny odpowiadać szczególnie tym, którzy nie przepadają za rybami. Dla aromatu  doprawiłam je świeżymi ziołami, otartą skórką z limonki i pieprzem cytrynowym. To wszystko!

                                               


    FILETY Z MINTAJA W ŚWIEŻYCH ZIOŁACH I SKÓRCE Z LIMONKI GOTOWANE NA PARZE

  • Filety z mintaja mrożone- 450g , 1 opakowanie
  • Limonka- 1 
  • Pieprz cytrynowy- ok.2 łyżeczek
  • Bazylia- ok.12-15 listków
  • Tymianek- 12-15 gałązek
  • Sól morska- do smaku

          Filety rozmrażamy. Z oczyszczonej, umytej limonki na najmniejszych oczkach ścieramy skórkę bezpośrednio na filety. Niestety, podczas gotowania straciła kolor… Układamy na każdym z kawałków ryby po 2-3 listki bazylii i gałązki  tymianku. Posypujemy wszystko pieprzem. Układamy w parowarze i gotujemy 18min. Po wyjęciu filetów delikatnie solimy. Możemy zdjąć zioła, jeśli nie lubimy takich zjadać.

Kaloryczność:
Filety z mintaja:100g=92 kcal; 1 średni filet= 138 kcal
Bazylia:100g=23 kcal; 1 listek=1,15 kcal

  • Do pełni szczęścia brakuje mi ty tylko… w sumie niczego mi nie brakuje:)

  • Mmm, wygląda pysznie

  • Witam
    Pojawiła się nowa opcja dotycząca Spisu Blogów o odchudzaniu w którym ten blog jest jest zapisany: Dzięki temu spis będzie mógł jeszcze bardziej promować tego bloga :) Więcej informacji pod linkiem : http://bycidealna.blogspot.com/2012/07/nowy-spis-blogow-o-odchudzaniu.html

    Prosiłabym o przesłanie koło 3 ciekawych linków z tej strony.

    Pozdrawiam

  • wyglada pieknie- tak rustykalnie ;D

  • Na takiego mintaja mam właśnie ochotę! pięknie podany! niesamowicie kuszący!