Zimowe śniadanie czyli płatki ryżowe z bananem

Z uwagi na moje problemy z jedzeniem, które towarzyszą mi od pewnego czasu, menu mam niezwykle ograniczone. Głownie króluje w nim ryż pod postacią dość mocno kleistą tzw. papką, czy ciapą po prostu. Żeby jednak ów ryż mi się nie przejadł, muszę w jakiś sposób sobie radzić wymyślając różne potrawy, które w zasadzie ciężko nazwać wykwintnymi jak np. ciapo-ryż z marchewką. Na śniadanie ryżu jednak nie jadam i tu uwaga- na talerzu goszczą płatki ryżowe! To dziś właśnie im będzie poświęcony wpis.

Płatków ryżowych chyba w zasadzie nigdy nie jadałam i szczerze przyznać muszę, że wiele straciłam. Polubiłam je mimo monotematyczności mojego menu. Okazały się być dla mnie idealne, nie tylko pod względem smaku, ale również swoich właściwości. Płatki ryżowe bowiem to ziarna białego ryżu, które zostały poddane obróbce hydrotermicznej, po czym zostały zgniecione i wysuszone na specjalnych walcach. Są przede wszystkim lekkostrawne, ale również niskokaloryczne. Mają niską zawartość tłuszczu, Zawierają żelazo, wapń i witaminy z grupy B, Idealne na bezglutenowe śniadanie! U mnie najczęściej królują z bezlaktozowym mlekiem, ale przede wszystkim z dodatkiem banana i syropu klonowego lub miodu oprószone delikatnie cynamonem. Wspaniałe, pełne energii i rozgrzewające zimowe śniadanie, które polecam wszystkim- nie tylko tym, którzy z jakichś powodów tak jak i ja muszą opierać się chwilowo na diecie ryżowej.

 

img_6330-2

 

 


PŁATKI RYŻOWE Z BANANEM I SYROPEM KLONOWYM


Płatki ryżowe błyskawiczne- 1 szklanka

Mleko 1,5% (u mnie bez laktozy) lub woda- 2 szklanki

Banan- 1 dojrzały

Syrop klonowy lub miód- ok.3-4 łyżek

Cynamon mielony- 1/3 łyżeczki

 

img_6348-2

 

Przede wszystkim mozesz ugotować płatki standardowo w garnku/ rondelku. Zagotuj wówczas wodę i wrzuć do wrzątku płatki, zmniejsz ogień na minimum. Mieszając kilkukrotnie w czasie gotowania gotuj ok.5min.(ewentualnie dłużej jeśli chcesz by płatki bardziej zgęstniały). Jeśli gotujesz je w mleku, nie czekaj aż się ono zagotuje- wrzuć płatki tuż przed zagotowaniem mleka, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień na minimum i często mieszaj żeby nie przypalić. W parowarze- płatki wsyp do pojemnika na ryż i zalej gorącą wodą lub mlekiem, zamieszaj i gotuj przez ok.10min. W trakcie postaraj się je zamieszać kilkukrotnie. Po ugotowaniu płatków pokrój banana w plasterki, polej syropem klonowym i posyp delikatnie cynamonem.

 

Smacznego!

 

img_6342-2

  • gin

    Uwielbiam płatki ryżowe! Jak się je zmiksuje, to wychodzi budyń, coś pysznego :)