Zielona sałatka z gotowaną na parze kaszą gryczaną

IMG_9365.1

Założenie było inne a wyszło co wyszło. Dobrze, że w ogóle cokolwiek, bo po trzech dniach uporczywej migreny ledwo dyszę. Ni ręką, ni nogą. Nie ma jednak tego złego. Dzięki takim doświadczeniom zmuszona bywam do zrobienia ekspresowego obiadu, znacie to uczucie?

Sycąca sałatka, którą przygotujecie w kilka chwil bazuje na gotowanej w parowarze kaszy gryczanej. Reszta to już tylko kilka pysznych i zdrowych zielonych dodatków. Dzięki nim śmiało możecie przygotować tą orzeźwiającą sałatkę w tak upalną pogodę. Możecie ja tez również smiało zapakować w lunchbox i zabrać do pracy. Spróbujcie i dajcie znać, czy Wam posmakowała!

ZIELONA SAŁATKA Z GOTOWANĄ NA PARZE KASZĄ GRYCZANĄ

  • Kasza gryczana- 100g
  • Awokado- 1/2 średniego
  • Mix sałat- np. ze szpinakiem baby, ok. 60g/ tj. 1/2 opak.
  • Limonka- sok z 1/2
  • Oliwa z oliwek- 1 łyżka
  • Sól morska
  • Czosnek- 1/2 ząbka
  • Oliwki zielone- ok. 10 sztuk

Kaszę gryczaną gotujemy al’dente, tak ok. 18min. Parujemy ja w pojemniku do gotowania ryżu zalewajac wrzatkiem na ok.2cm powyżej powierzchni. Studzimy po uparowaniu. Awokado przekrawamy na pół, obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miseczki z oliwą, przeciśniętym przez praske czosnkiem, sokiem z cytryny. Wszystko miezamy dokładnie. Oliwki kroimy w plassterki jeśli uzywamy całych, dodajemy do kaszy razem z mixem sałat. Dodjemy awokado, wszystkie składniki mieszamy delikatnie.

Smacznego!