Z parowaru zupa-krem z groszku cukrowego i sezonowych warzyw

IMG_2833.1

Miał powstać krem z brokułów, ale jednak to takie proste i zwyczajne, to już było. W zasadzie nie zapanowały większe udziwnienia, być może ze względu na zmniejszoną wydolność mózgu- panujące upały nie pozwalały mi pracować. Zupa stała się zdecydowanie pożywniejsza. Opanowały ją wszystkie młode warzywa, które tego dnia miałam w kuchni. Jednak faworytem stał się groszek cukrowy, którego przeznaczenie było kompletnie inne. Trudno, widocznie tak być musiało i wylądował w kremie- już nie całkiem brokułowym.

Groszek cukrowy można jeść na surowo, jednak gotowany na parze sprawdzi się szczególnie dobrze dla osób, które miewają problemy z trawieniem. To bogactwo witamin i minerałów. Znajdziemy w nim m.in. witaminę C, E i K oraz witaminy z grupy B, a także żelazo, wapń, fosfor, magnez, jod, czy też kwas foliowy. Warto po niego sięgać, szczególnie że nie musimy go obierać jak to często bywa w przypadku innych strączków. Należy jednak pamiętać, że jego indeks glikemiczny jest jednak dość wysoki i osoby chorujące na cukrzycę powinny zachować ostrozność przy jego spożyciu.

Zupa krem, którego głownym składnikiem stał sie wspomniany już groszek cukrowy oraz brokuł jest niezwykle pożywna. W sam raz na gorące dni, kiedy to nasz organizm może czuć się wyczerpany. Dodatek czosnku nadaje charakterystycznego ostrego zapachu jednocześnie zabijając nieco specyficzny aromat brokuła, który nie przez każdego z nas jest pożądany. Groszek cukrowy wraz z marchewka i pietruszka sprawiają, że krem staje się łagodny i delikatny. Spróbujcie tego połączenia, dodajcie swoje ulubione zioła, czy przyprawy i dajcie znać jak posmakowała Wam taka zupa.

 

IMG_2852.1

 

 



Z PAROWAU ZUPA-KREM Z GROSZKU CUKROWEGO I WARZYW SEZONOWYCH



  • Ziemniak młody- 3 średnie
  • Marchewka- 1 średnia
  • Pietruszka korzeń- 1 średnia
  • Groszek cukrowy- 150g
  • Brokuł- 1 średni
  • Cukinia- 1/2 małej
  • Czosnek- 2 małe ząbki
  • Mięta świeża
  • Bazylia świeża
  • Bulion warzywny-ok.1 litr mocnego wywaru
  • Sól
  • Pieprz kolorowy

 

IMG_2857.1

 

 

Ziemniaki należy wyszorować pod wodą, marchewkę i pietruszkę obrać-umyć. Brokuła dzielimy na różyczki które łatwo nadadzą się do zblendowania, nie wyrzucamy łodyg poza tą zdrewniała częścią. Groszek myjemy. Ziemniaki parujemy w mundurkach- ok.25-30min. W tym samym czasie parujemy marchewkę oraz pietruszkę, które warto pokroić na plasterki. Groszek dorzucamy do parowaru na 20min parowania, zaś różyczki brokuła na ok 5-7min. Kiedy warzywa będą już uparowane, odstawiamy je na moment do lekkiego przstudzenia. W tym czasie możemy przygotować bulion. Przestudzone ziemniaki obieramy ze skórki. Wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Wlewamy bulion-ja zawsze dodaję go stopniowo.  Dodajemy czosnek, zioła i ewentualnie pieprzymy i solimy do smaku. Jeżeli krem jest zbyt gęsty po zblendowaniu, uzupełniamy bulionem lub wodą.

 

Smacznego!

I jeszcze tutaj możecie zerknąć jak ładowałam warzywa do parowaru :)