Z parowaru torcik z truskawkami :)

IMG_9978.1

     Torcik powstał w zasadzie w tempie ekspresowym. Po pierwsze, bo wstałam z gigantycznym opóźnieniem, a po drugie zapomniałam na śmierć o dość istotnej okazji jaka miała miejsce, a mianowicie imieniny mojej mamy. Chyba udało mi sie jednak jakoś w miarę z tego wszystkiego wykaraskać, bo tak jak mówię, przyspieszyłam tempa i wyszło co wyszło, czyli naprawdę pysznie, słodko i truskawkowo!

   Biszkopt z mąki orkiszowej i otrąb orkiszowych ugotowałam na parze z dodatkiem prawdziwej wanilii. Bita śmietana jest prawdziwa, bo mamy święto więc możemy sobie pozwolić na małe co nieco :) A truskawki nie tuczą, więc co to taki deser?! Smakuje naprawdę świetnie. Ja przynajmniej bardzo lubie takie kombinacje. W zasadzie żadna to kombinacja, bo przecież to tylko biszkopt przełożony śmietaną i owocami i może właśnie tutaj, w tej prostocie tkwi cała magia? Myślę jednak, że warto zwrócić uwagę na takie dodatki jak prawdziwa wanilia, która różni się jednak w smaku od cukru wanilinowego, bo po prostu jest naturalna. Świeża mięta również doskonale pasuje, nadaje świeżości i lekkości. To połączenie powinno posmakować szczególnie tym, którzy nie przepadają za zbyt słodkimi deserami.

       TORCIK ORKISZOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI GOTOWANY NA PARZE

  • Jajko- 4
  • Mąka orkiszowa jasna- 1 i 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
  • Otręby orkiszowe ekologiczne- 2 łyżki
  • Laska wanilii- ziarenka z 1/2
  • Śmietanka kremówka 30%- 500ml
  • Fruktoza- 3/4 szklanki + 2 łyżeczki
  • Truskawki
  • Mięta świeża
         Z dwóch jajek oddzielamy białka od żółtek. Zółtka ucieramy z 1 łyżeczką fruktozy na jasna masę i pod koniec dodajemy ziarenka wanilii. Białka ubijamy na pianę. Pozostałe dwa jajka ubijamy razem z 3/4 szklanki fruktozy na jednolita masę. Kiedytak owa uzyskamu zmniejszamy na najmniejsze obroty miksera i dodajemy wcześniej ubite żółtka z wanilią. Kiedy jajka się połączą dodajemy powoli zmieszane ze sobą suche składniki. Gdy masa bedzie jednolita dodajemy białka. Łączymy je na najniższych obrotach miksera i tylko do uzyskania jednolitej masy. Gotujemy ciasto w parowarze przez 1godz. do godz. i 10min. 
        Ciasto wyjmujemy z parowaru zaraz po ugotowaniu. Studzimy na kratce. Mi wyszły w zasadzie 3 blaty. Zdecydowałam się jednak na użycie 2, by nie doszło do nieprzewidywanego zawalenia podczas krojenia :) Jest to bezpieczniejszy sposób, tym bardziej kiedy chcemy użyć dużo bitej śmietany….

        Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na najwyższych obrotach miksera z dwiema łyżeczkami fruktozy. Odstaw ubitą śmietanę do lodówki na min. ok. 30min. W tym czasie przekrój biszkopt na równe części. Na pierwszym piętrze ułóż plastry truskawek a na to bitą śmietanę. Pamiętaj jednak żeby nie wystawała za bardzo na boki, gdyż pod naciskiem górnego biszkoptu trochę tej warstwy wypłynie. Połóż drugi biszkopt, przykryj go bitą śmietaną i ułóż na nim truskawki. Udekoruj listkami świeżej mięty. Odstaw do lodówki na ok. 1 godzinkę a potem… zajadaj smacznie! :)









Kaloryczność
Jajko- 1 sztuka=95 kcal
Mąka orkiszowa jasna:100g=357 kcal
Otręby orkiszowe:100g=184 kcal
Śmietana 30%:100ml=290 kcal
Truskawki:100g=28 kcal

  • Anonymous

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

  • bardzo ładne zdjęcia.
    widzę, że truskawki królują u wszystkich! a Twój torcik kusi mnie strasznie :]

    • Dziękuję :) W zasadzie to moje pierwsze truskawkowe szaleństwo w tym roku. Ni było czasu! :) Faktycznie, kusi…kusi i woła i krzyczy z lodówki ;)

  • Tort z pary – jesteś niesamowita!!!!
    Zapraszam na http://tulipanowiec.blogspot.com/ po wyróżnienie Libster Award :)

    • Bardzo dziekuję za wyróżnienie! :)

  • aga

    truskawkowe szaleństwo, a to że z parowaru..kopara mi opadła. Bravo :) napewno wypróbuje. pozdrawiam i zapraszam do siebie

    • Hahaha :) Zachęcam wobec tego do wypróbowania :D Z pewnością wpadnę w odwiedziny! :)

  • Prześliczny! Wygląda naprawdę imponująco:), Gratuluję:)

    • Bardzo dziękuję i cieszę się, że Ci się podoba :)

  • przepiękny torcik, ach te truskawki!

  • Torcik wygląda fantastycznie! Zastanawiam się tylko, czy można, i jeśli tak to w jakiej ilości, zastąpić fruktozę zwykłym cukrem/cukrem-pudrem?

    • Cukrem słodzimy tak samo jak fruktozą :) Zwykłego cukru pudru osobiście nie używam,ostanio trzcinowego cukru pudru, zawsze troszkę zdrowszy:) Natomiast nie korzystałam z niego jeszcze robiąc ciasta, więc cięzko jest mi podać proporcje :(