Z parowaru kurczak w estragonie z młodymi warzywami

IMG_7177.1

   Jedna z prostszych i szybszych propozycji obiadowych. Przygotowałam ją specjalnie dla tych, którzy narzekają na chroniczny brak czasu. Przygotowania warto zacząć od pójścia na ryneczek i dokonania zakupów. A potem, potem to już tylko w zasadzie parowanie pozostaje.

 
    Pełnia sezonu na młode warzywa, grzech nie skorzystać! Młoda marchewka i kalafior gotowane na parze smakują doskonale. Co ważne, wymagają zaledwie kilku minut gotowania. Do tego proponuję Wam filet z kurczaka w estragonie, oczywiście również gotowany na parze. Wyśmienite danie, spróbujcie!

GOTOWANY NA PARZE FILET Z KURCZAKA W ESTRAGONIE Z MŁODĄ MARCHEWKĄ I KALAFIOREM

  • Filet z kurczaka- 1/2 
  • Młoda marchewka- 3
  • Mlody kalafior- 1/2 małego
  • Oliwa z oliwek- 2 łyżki
  • Estragon suszony- 2 łyżki
  • Czosnek w płatkach 
  • Kurkuma- 1/3 łyżeczki
  • Pestki dyni- 2 łyżki

   Fileteta z kurczaka oczyszczamy i przekrawamy na pół tak żeby powstały nam dwa kotlety. Mięso oprószamy delikatnie curry, obficie estragonem i wg. uznania czosnkiem. Parujemy maksymalnie 20min. Oczysczone marchewki wrzucamy do parowaru na 10min., zaś kalafiora podzielonego na duże różyczki zaledwie na ok.3-4min. Pamiętajcie, warzywa powinny być al’dente! Na koniec polewamy je oliwą z oliwek i posypujemy podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Smacznego!

Zapraszam Cię po więcej kalafiorowych przepisów z parowaru jak również na Ekscentryczny Instagram, gdzie możesz podejrzeć przygotowania powyższego dania :)

  • Dzięki za tą inspirację. Wiem, co zrobię dzisiaj na obiad. Dorzucę jedynie jakieś do tego źródło węgli złożonych np. makron pełne ziarno.
    Pozdrawiam

  • Hej. Robiłam dzisiaj to danie na obiad i jedna rzecz mnie zastanawia. W składnikach wymieniasz kurkumę, natomiast w sposobie przyrządzenia curry. Która przyprawa jest właściwa? Pozdrawiam :)

    • Myślę, że po prostu na tamtą chwilę nie dysponowałam kurkumą wobec czego zastąpiłam ją curry. Natomiast należy pamiętać, że ta pierwsza przyprawa jest składową drugiej, wobec czego jest bogatsza w smaku. Przepraszam za moje niedopatrzenie i pozdrawiam! :)