Z parowaru dynia piżmowa wypychana indykiem curry

IMG_9916.1

Dzisiaj na tapecie a raczej na blogu, dynia piżmowa. Jeżeli jeszcze jej nie próbowaliście, to naprawdę Was do tego namawiam. Co prawda nie przyciąga wyglądem, bladą skórą i kompletnym brakiem owalności jak na dynię przystało, ale nadrabia smakiem i aromatem. Po rozkrojeniu pachnie słodkim melonem, upalnym latem po prostu! Sprawdzi się z pewnością jako dodatek do wszelkich deserów, ale również aromatycznych wytrawnych potraw.

Ten sezon dyniowy zaczęliśmy od dyni piżmowej właśnie. Zerknijcie do poprzedniego wpisu, gdzie znajdziecie przepis na kokosowy bezglutenowy budyń z gotowanej na parze dyni. Teraz pora na coś wytrawnego. Przepis jest niebywale prosty, więc zachęcam do wypróbowania. A i połączenie smaków powinno Was zaciekawić, nic więcej nie zdradzę, nie tym razem…

 

 

 

 

Z PAROWARU DYNIA PIŻMOWA WYPYCHANA INDYKIEM CURRY

  • Dynia piżmowa- 1 mała
  • Mięso mielone z indyka- 150g
  • Ryż jaśminowy/basmati- 100g/ 1 torebka
  • Pasta curry (żółta,mniej ostra)- 3 łyżeczki
  • Czosnek- 1 ząbek
  • Tymianek świeży
  • Sól morska
  • Kukurydza- 1 ugotowana na parze kolba lub 1/2 puszki
  • Len mielony- 1 łyżka
  • Ser żółty np. Hit
  • Orzeszki ziemne (opcjonalnie)
  • Wiórki kokosowe( opcjonalnie)
  • Oliwa z oliwek- 3 łyżki (opcjonalnie)
  • Cytryna/ limonka- kilka kropli (opcjonalnie)

 

 

 

Zaczynamy od ugotowania ryżu. Jak zawsze parujemy go w pojemniku zalewając wrzątkiem na ok.2cm powyżej jego poziomu. Tym razem ryż powinien być al’dente, więc parujemy go ok.17min. Po tym czasie go studzimy. Kiedy będzie już zimny mieszamy go z mięsem, kukurydzą, pastą curry, świeżym tymiankiem. Doprawiamy odrobiną soli i dodajemy len mielony. Kiedy masa będzie jednolita odstawiamy ją na ok.10min. do lodówki. W tym czasie zabieramy się za przekrojenie dyni. Robimy to wzdłuż i wydrążamy gniazdo nasienne. W puste miejsca nakładamy farsz. Ser ścieramy na tarce i posypujemy nim po wierzchu przekrojone połówki dyni. Parujemy je ok.30min. Na koniec możemy wg. uznania posypać dynię odrobiną wiórek kokosowych oraz podprażonymi na suchej patelni orzeszkami ziemnymi.

 

 

Smacznego!

 

 

* Czosnek przeciśnij przez praskę i wg. uznania dodaj go do mięsa lub rozetrzyj go z odrobiną soli,
kilkoma kroplami cytryny/limonki i wymieszaj z ok.3 łyżkami oliwy z oliwek, by móc nią skropić
uparowane połówki dyni.

 

 

  • O mamo muszę to zrobić <3

  • Anonymous

    Jak się parzy dynię?

    • W przepisie nie wspominam nic na temat parzenia dynii, Chyba nie za bardzo rozumiem pytanie… Mogę prosić o sprecyzowanie go? :)

    • Anonymous

      „(…) Ser ścieramy na tarce i posypujemy nim po wierzchu przekrojone połówki dyni. Parujemy je ok.30min. ” To może ja nie rozumiem przepisu. Co w takim razie jest parowane przez 30 min?

    • „Parujemy JE”, czyli dwie połówki dyni. Czyli…w parowarze mamy jedną dynię przekrojoną na pół i to ją gotujemy na parze, innymi słowy parujemy :)