Z parowaru dorsz bałtycki z letnimi warzywami

IMG_2377.1

 

Sezon w pełni na szparagi, młode ziemniaki i inne warzywa, które przygotujemy w zaledwie kilkanaście minut. Warto wykorzystać ten czas do maksimum i rozkoszować się nim na wszelkie możliwe sposoby. Zdecydowanie takie zestawy obiadowe jak ten dzisiejszy polecam na te cieplejsze letnie dni. Dzięki temu nie spędzimy w kuchni zbyt wiele czasu!

Młode ziemniaki parujemy ze skórką, którą wystarczy tylko porządnie wyszorować- nawet w rękach, choć lepiej jest to zrobić przy użyciu gąbeczki. Zielone szparagi zaś w przeciwieństwie do białych, nie wymagają oczyszczania poza odcięciem końcówek. Dorsz bałtycki wymaga od nas jedynie otartej skórki cytrynowej. Tak prosto chyba dawno nie było!

 

 

IMG_2380.1

 

 



 

Z PAROWARU ZIELONE SZPARAGI Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI PODANE Z DORSZEM BAŁTYCKIM 



 

1 Porcja:

  • Młode ziemniaki- 4 sztuki
  • Szparagi zielone- 4-5 sztuk
  • Dorsz bałtycki- ok. 50 g
  • Koperek świeży
  • Skórka z cytryny
  • Oliwa z oliwek
  • Czosnek w płatkach
  • Sól morska
  • Pieprz kolorowy świeżo mielony
  • Pestki słonecznika
  • Ziarno sezamu

 

 

IMG_2384.1

Zaczynamy od wyszorowania ziemniaków- ja zrobiłam to w rękach, choć lepiej jest to zrobić przy uzyciu gąbeczki do mycia naczyń. Tak przygotowane ziemniaki parujemy od 2- do 30 min w zalezności od ich wielkości. Szparagi myjemy dokładnie i odłamujemy końcówki. Nalezy odłamac je w tym miejscu, w ktorym same sie odłamują. Dorsza należy obmyć pod bieżaca wodą. Ścieramy skórkę z cytryny bezpośrednio na rybę. Dorsza parujemy ok.15min zaś szparagi 10min. ziemniaki podajemy skropione odrobiną oliwy z oliwek i osypane posiekanym świeżym koperkiem, zaś dorsza przyprawiamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

 

Smacznego!

 

Kliknij po przepis na dorsza prosto z kutra :)

 

IMG_2401.1