Z krewetkami curry tropikalnie

embed_yIhbxnu2QHWeEVIHTluTpwHXYVPHxwzz

   Uwielbiam połączenie delikatnych krewetek, niezwykle pachnących przypraw i ostrego chili. Wszystko zatopione w mleku kokosowym i aromatyzowanej cytrynowej oliwie z oliwek Monini. Ach upalnie, tropikalnie, z ananasem na słodko. Dla jeszcze większej przyjemności jedzenia i podziwiania, z owocu zrobione miseczki. Nie można powstrzymać się przed wyjedzeniem odrobiny miąższu i wypiciu świeżego słodziutkiego soku, nie można!

                                         

     CURRY Z KREWETKAMI I ANANASEM GOTOWANE NA PARZE

  • Ananas- 1
  • Krewetki koktajlowe- 1 opakowanie 250g
  • Czosnek- 2 ząbki
  • Oliwa aromatyzowana cytrynowa extra vergine Monini- 2+2 łyżki
  • Mleko kokosowe- 1/2 puszki tj.200 ml
  • Cynamon- 1 łyżka
  • Kurkuma- 1 łyżeczka
  • Imbir świeży- 2cm kawałek
  • Anyż- 4 pesteczki
  • Goździki- 2
  • Fruktoza/ cukier- 2 łyżki
  • Curry- 2 łyżki
  • Papryczka chili- 1/2 + 1/2-1
  • Cytryna- 1/2

   
                              * Krewetki w marynacie

      Krewetki rozmrażamy w opakowaniu. Odlewamy wodę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszany z 2 łyżkami oliwy i i 1/2 papryczki pokrojonej w paseczki. Mieszamy wszystko delikatnie, ale dokładnie z krewetkami i odstawiamy na min. 1 godz. w marynacie.
      Ananasa kroimy wzdłuż na pół. Wycinamy środek. Resztę ananasa należy wyciąć w postaci trójkącików. Wszystko musimy zrobić tak, ażeby  nie uszkodzić skórki.Wydrążone miseczki skrapiamy sokiem z cytryny. Kroimy resztę chili w paseczki, siekamy imbir. Przyprawy mieszamy ze sobą, dodajemy do mleczka. Mój parowar posiada specjalną tackę do gotowania potraw w sosie, więc wlałam wszystko na tą tackę dodając do tego resztę oliwy. Jeśli nie dysponujecie, można śmiało użyć naczynia do gotowania ryżu, czy foremki aluminiowej. Nastawiamy parowar na 15min. Po ok.5 odkrywamy pokrywkę, wsypujemy fruktozę/ cukier i mieszamy energicznie, wrzucamy ananasa. Na ok.7 min. przed końcem gotowania dodajemy krewetki, delikatnie mieszamy z sosem. Wszystko przelewamy do ananasowych miseczek.        

                                                       

                                                                           

Kaloryczność
Krewetki koktajlowe:100g=57 kcal
Ananas:100g=45 kcal
Fruktoza-1 łyżka=40 kcal
Cynamon:100g=245 kcal; 1 łyżeczka=12,25 kcal
Goździki:100g=325 kcal
Mleko kokosowe:100g=214 kcal
Oliwa z oliwek-1 łyżka=120 kcal
Papryczka chili:100g=40 kcal; 1 sztuka= 8 kcal

  • Ola

    ale dekoracja!

  • pięknie podane, wyglądają przepysznie!

  • Robiłam ten sam przepis, ale z rybą i na grillu. Super! Jest na prawdę smaczne:)

  • mistrzowskie te krewetki! genialnie podane

  • super pomysł na podanie!

  • Cieszę się, że podoba Wam się propozycja podania :) Przyprawy to własna inwencja-mniej, więcej- wbrew pozorom u mnie nie wyszło zbyt ostro, ale smacznie, nieskromnie polecam ;)

  • Pingback: Kuciak curry na parze! - ekscentryczny Parowar()