Wypychane wołowiną i kaszą gryczaną ostre papryczki z parowaru

IMG_9747.1

   Ostatni paprykowy przepis bardzo przypadł Wam do gustu, więc zdecydowałam się na powtórkę! Oczywiście wprowadziłam pewne zmiany, bo po pierwsze nie mogę dopuścić do tego żeby papryka znowu mi sie przejadła… a po drugie dublowanie przepisów nie jest raczej mile widziane, jak również pożądane.

   Myślę, że tym razem jest to danie chyba w nieco bardziej męskiej odsłonie. Farsz niezwykle sycący, bo przyrządzony z wołowiny, kaszy gryczanej i czerwonej fasoli, a wszystko to w niezwykle ostrych, podłużnych zielonych papryczkach. Smakuje doskonale! Mimo, że facetem nie jestem, zjadłam kilka z ogromnym apetytem. Kichanie, kaszel i łzy z oczu towarzyszyły mi jedynie przy oczyszczaniu papryk, z konsumpcją było już znacznie łatwiej. I niestety znów muszę napisać, że nie mam pojęcia jak nazywa się ta odmiana. Myslę jednak, że jeśli nie taką to podobną znajdziecie w sklepach, bo przecież nie mieszkamy w Rosji żebyśmy jabłek nie mieli! Spróbujcie poszukać takich papryczek, wypchać je farszem i ugotować na parze. Z pewnością nie pożałujecie przygotowania takiej przekąski.

WYPYCHANE WOŁOWINĄ I KASZĄ GRYCZANĄ OSTRE PAPRYCZKI Z PAROWARU

  • Papryki- ok.8 sztuk podłużnych, zielonych, ostrych 
  • Mięso mielone wołowe- 500g
  • Kasza gryczana- 150g
  • Jajko- 1
  • Fasola czerwona- 3/4-1 szklanka
  • Koncentrat pomidorowy- 200g/ 1 mały słoiczek (bezcukru)
  • Sól
  • Bazylia świeża- ok.20-30 listków
  • Zioła dalmatyńskie- 2 łyżki
  • Pomidorki cherry- ok.8-10 sztuk

   Najpierw musimy uparować fasolę, którą należy wcześniej namoczyć przez ok10-12godz. Parujemy ją tak jak ryż, czy kaszę, czyli w pojemniku zalewając wrzątkiem powyżej 2cm ponad jej poziom przez ok.50-60min. Kaszę gryczana parujemy w ten sam sposób przez 20min. Po ugotowaniu zarówno kaszę jak i fasolę odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie możemy przygotować papryki. Obowiązkowo zakładamy rękawiczki! Każdą z papryk przecinamy wzdłuż i wycinamy gniazda nasiennne. Płuczemy pod letnią wodą. Mięso mielone mieszamy z wystudzoną kaszą, dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy,jajko oraz posiekane listki bazylii. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ostudzoną fasole, mieszamy ponownie. Wypychamy farszem dokładnie każdą połówkę papryki i na wierzchu układamy po kilka połówek pomidorków cherry. Papryki gotujemy na parze ok. 25min.

Smacznego!





                                                  Spróbuj też wegańskich papryk z parowaru!