Wegańske gołębie na parze

IMG_7975.1

    Nie dająca mi spokoju alergia „na coś” doprowadziła do narodzin moich pierwszych w życiu wegańskich gołąbków. Istotnym faktem z pewnością jest to, że dania tego w ogóle dawno nie jadłam, a przecież tak bardzo lubię.

     Te gołębie są nieco inne od tych tadycyjnych, chyba nie łatwo zgadnąć. Nie dość, że bezmięsne to wegańskie i ugotowane na parze. Chyba coraz częsciej zdarza mi się popełnić tego typu potrawę. Jenocześnie śmiem twierdzić, że jest ona smaczna i pożywna. Wracając do tematu gołębi, to wypchałam je czerwoną soczewicą ,kaszą gryczaną oraz mielonym lnem. Wszystko zawinęłam w liście kapusty włoskiej, która chyba jest lekko ostrzejsza w smaku, aniżeli ta zwykła biała. I ten piękny zielony kolor…

   GOŁĄBKI WEGAŃSKIE GOTOWANE NA PARZE

  • Kapusta włoska- 1
  • Kasza gryczana- 1 szklanka
  • Soczewica czerwona- 1 szklanka
  • Kostka bulionowa ekologiczna- 2
  • Czosnek- 1 średni ząbek
  • Len mielony- 3 łyżki
  • Oregano świeże
  • Marchew- 1 mała
  • Fruktoza- 1 łyżka
  • Zioła prowansalskie- 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny świeżo mielony
     Natnij kapustę dookoła głąba- liście powinny same zacząć odpadać. Wówczas je obmyj, włóż do dużego garnka i zalej wrzątkiem. Gotuj na największym ogniu przez ok.2-3 min, po czym zmniejsz ogień na średni i gotuj ok. 5 min. Liście powinny być plastyczne. Nie mogą się rozgotować.
     Do jednego pojemnika wsyp kaszę gryczaną i soczewicę. Możesz użyć dwóch, ale nie jest to konieczne  z powodzeniem możesz zrobić to w jednym tak jak robiłam to w przepisie na ostatni Lunch-box z kaszą gryczaną i buraczkiem. Dodaj kostki bulionowe i zalej wrzątkiem ok.3cm powyżej poziomu kaszy i soczewicy. Po kilku minutach wymieszaj. Gotuj ok.30min. Po tym czasie przesyp do miski. Dodaj posiekane oregano, zioła prowansalskie, przeciśnięty przez praskę czosnek. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce lub na obieraku, dodaj do masy. Dopraw do smaku solą, fruktozą oraz pieprzezem. Na koniec zagęść masę lnem mielonym, który najpierw rozpuść w 1/2 szklanki letniej wody. Wymieszaj wszystko dokładnie. Teraz nakładaj farsz na środek liścia kapusty i zawijaj. Gotuj w parowarze 20-25min. 
  *  Ja podałam gołąbki z gęstym jogutrem naturalnym, ale że to już wegańskie nie jest, warto poszukać 
      alternatywy. Z pewnościa będą doskonale smakować z sosem grzybowym, czy pomidorowym. Polecam!

  • o mniam :) coś idealnie dla mnie :)

  • fenomenalnie wyglądają:D

    • Mnie też uwiódł ten zielony kolorrr :)

  • nieźle wyglądają:))

  • nie widać w srodku kapustki :)

    • Kapustką tylko owinięte :)

  • O rety, wyglądają kapitalnie!

  • i tu zapytam:) na ile to porcji:)?

    • Jeżeli dobrze pamiętam, to chyba cała kapusta została zużyta :) Konkretnie nie jestem w stanie podać ilości gołabków niestety. Z pewnością są one jednak nieco mniejsze od tych ze zwykłej kapusty.