Nie uwinęłam się dzisiaj z niczym, więc w zasadzie jak zwykle. Wizyta u dentysty przełożona, bo kto o zdrowych zmysłach zdążyłby na godzinę 15″?! Dzisiejsze sałatki robiłam na raty. Buraczki włożyłam do parowaru robiąc pierwszą poranną kawę. Wyjęłam je przy robieniu drugiej. Zamarynowałam tuż przed wyjściem na zakupy a wszystko dokończyłam po powrocie do domu. No, ale tak na prawdę to chyba nie jest dziwne… W każdym razie zapraszam Was na mój pierwszy przepis, z użyciem mieszanek sałat marki
Fit & Easy, z którą właśnie podjęłam współpracę.
Do moich mini- sałatek, które mogą być świetnym starterem, użyłam przede wszystkim Mieszanki Sałat WEEKEND Fit & Easy. W jej skład wchodzą: endywia frisee, endywia escarola, roszponka oraz cykoria radicchio. Mieszanka jest zapakowana, umyta i gotowa do spożycia, co znacznie ułatwia sprawę. Sałaty, które znajdziemy w woreczku są świeże i bardzo dobrze wyselekcjonowane. Dzięki temu nie musimy się martwić, że nagle zaskoczy nas jakieś dziwne i bliżej nie określone „coś”, co w konsekwencji popsuje efekt wizualny dania, jak i walory smakowe.
Ponadto w mini- sałatkach znalazły się jeszcze buraczki gotowane na parze, które zamarynowałam z czosnkiem, tymiankiem oraz olejem z orzechów włoskich. Początkowo miałam ochotę na takie buraczki można powiedzieć typowo słodkie, ale zdanie zmieniłam. Wyszły pyszne! Świetnym uwieńczeniem jest tu dodatek bryndzy, czyli sera owczego. Charakterystyczna i ostrawa w smaku, więc należy pamiętać, że powinno się jej jej znaleźć tylko odrobinka, szczególnie w takiej małej porcji. Ach! I ten łorzeszek, łłłłorzeszek też istotna sprawa!
* Buraki w marynacie
Wszystkie składniki są zdrowe począwszy od sałat, których znajdziecie tu kilka, przez buraka na orzechu kończąc. Nie mam niestety dzisiaj czasu żeby popisać o tym wszystkim, bo przede mną weekend pełen wrażeń, mam nadzieję. Przyznam, że nie przypadkiem wybrałam akurat właśnie tą Mieszankę, nazwa jak najbardziej adekwatna! Wobec tego zachęcam Was do wypróbowania przepisu a ja o moim braku czasu napiszę jak tylko wrócę…po weekendzie :)
MINI- SAŁATKI NA „WEEKEND” Z GOTOWANYM NA PARZE BURACZKIEM
- Mieszanka Sałat Fit & Easy- 1/4 opakowania
- Burak- 1 średni
- Tymianek świeży- listki z ok.3 gałązek
- Olej z orzecha właskiego- 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek- 2 łyżki + 2 łyżki
- Cytryna- sok 1 łyżeczka
- Sól morska- do smaku
- Czosnek- 1 średni ząbek
- Bryndza- kawałek 2×2 cm
- Orzech włoski- 1 sztuka, 2 połówki
Pingback: Carpaccio z buraka na parze gotowanego - ekscentryczny Parowar()