Uszek nie będzie!Orkiszowe pierogi na Święta mam:)

IMG_5397.1

Nic trudnego tutaj nie ma! Nawet lepienie idzie łatwo. Smakują z pewnością nieco inaczej od tych pszennych. Mam na myśli ciasto. To trochę tak jak z chlebem. Ja osobiście preferuję razowy, zawsze bardziej mi smakował. Nie namawiam do tego byście nagle na swoim świątecznym stole postawili pierogi z dodatkiem pełnoziarnistej mąki. Mogę jedynie zasugerować, może np. przynajmniej jakąś część tych standardowych jesteście w stanie zamienić na takie właśnie. Ja tak zrobię. Będzie smacznie, będzie zdrowo :)

IMG_5412.1

ORKISZOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Porcja- 40 pierogów

Farsz:

  • Kapusta kiszona bez marchwi- 1kg
  • Marchew- 1 średnia
  • Grzyby suszone- 20g
  • Pieprz czarny świeżo mielony- do smaku
  • Liść laurowy- 4
  • Owoce jałowca całe- 5
  • Ziele angielskie- 5
  • Sól- do smaku
  • Sos sojowy- 1/3 szklanki
  • Cebula czerwona- 1/2 dużej
  • Oliwa z oliwek- 2 łyżki


IMG_5417.1



          Zaczynamy od grzybów. Zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na ok 1,5 godz. Kiedy zmiękną, siekamy. Kapustę siekamy i razem z grzybami wrzucamy do dużego garnka. Zalewamy gorącą wodą. Kiedy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Dodajemy przyprawy. Owoce jałowca rozgniatamy. Solimy pod koniec kiedy będziemy wiedzieć na ile sos sos sojowy dodał nam słonego smaku. To samo z pieprzem.Od tego czasy gotujemy ok 1,5 godz. Marchewkę ścieramy na średnich oczkach tarki. Cebulę kroimy w kosteczkę i gotujemy w parowarze 25min. Możemy marchewkę dorzucić od razu do kapusty, ale en sposób jest zdrowszy :) cebulkę możemy podsmażyć, w zasadzie zeszklić na dosłownie 2 łyżkach oliwy na patelni, zamiast gotować na parze. Wówczas dorzucamy ja na koniec do ugotowanego już farszu, razem z oliwą. Jeżeli zaś gotowaliśmy na parze, oddzielnie do farszu należy dodać oliwę. Farsz odsączamy dokładnie na sicie. Czekamy aż ostygnie.

Ciasto:

  • Mąka orkiszowa eko jasna typ 750- 2 szklanki
  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista- 1 szklnka
  • Sól- 1 łyżeczka
  • Jajko- 1
  • Woda gorąca- 1 i 1/2 szklanki
         Mąki mieszamy ze sobą. Robi wgłębienie, wbijamy jajko i zakrywamy mąką. Łączymy ze sobą delikatnie. Wlewamy powoli wodę i mieszamy łyżką, najlepiej drewnianą. Po połączeniu zaczynamy wyrabiać ciasto rękami. Ma być lekko klejące się do rąk! Zakrywamy miskę talerzykiem i odstawiamy na ok. 30 min. Po tym czasie odrywamy po kawałku i wałkujemy delikatnie podsypując mąką w razie potrzeby. Wycinamy kółka szklanką. Nakładamy farsz i sklejamy pierogi. Wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem oliwy z oliwk i gotujemy przez ok.3min. po wypłynięciu.
* Jeżeli chcemy zamrozić pierogi, to należy pamiętać, by dobrze wyschły!
* Ja jadam gotowane, ale świetnie smakują również po odsmażeniu na patelni.
IMG_5416.1






                                                                                         

  • ja z miłą chęcią bym się wprosiła do ciebie na takie zdrowe pierożki:)

  • Ja też lubię ciemne mąki itd. W tym roku zrobiłam pierwszy raz uszka, tradycyjnie. Myślę sobie, że orkiszowa nawet lepiej pasuje do wytrawnego, kapuściano-grzybowego farszu. Zjadłabym! :P

    • Faktycznie, świetnie sie komponuje :)

  • pierogi orkiszowe są przepyszne.

  • Fajna alternatywa, ale na święta lubię klasykę

    • U mnie klasyka również się pojawia, nie rezygnujemy :)

  • Pierwszy raz w życiu spotykam się z orkiszowymi pierogami.