Ugotowane waniliowe ciacho!

P2240293.1

    Poprzednie było czekoladowe.Było.Było i zjadło się zanim jeszcze dobrze wystygło.Zrozumiałe więc jest,że sesji zdjęciowej nie było,bo obiekt rozszarpany został zanim dane mu było jakikolwiek jego uwiecznienie.Chociaż nie do końca chyba,bo w pamięci mojej zapadł.Pamiętam ten smak,ehhh…Wiem już,że będę na pewno gotowała to ciasto ponownie! W każdym razie dzisiaj jest waniliowe,trochę inne.Takie bardziej wilgotne,bardziej wilgotne od tamtego,ale i samo w sobie.Mięciutkie,pulchniutkie.Takie biszkoptowe,ale nie do końca,bo przecież gotowane,a to jednak pewna różnica.Nie zawiera żadnego tłuszczu,z dodatkiem mąki pełnoziarnistej.Nie powiem,że odchudzające,bo ciasta chyba nie bywają odchudzające,ale to zapewne trochę mniej kaloryczne od przeciętnego, a do tego naprawdę smaczne!

      PEŁNOZIARNISTE CIASTO WANILIOWE GOTOWANE NA PARZE

  • Mąka pszenna- 1 szklanka
  • Mąka pszenna pełnoziarnista- ok.0,35 szklanki
  • Proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
  • Soda- 1/2 łyżeczki
  • Jajka- 4
  • Fruktoza- 1 niecała szklanka
  • Aromat waniliowy- 1 łyżeczka
  • Kefir 0%- 1/3 szklanki

         Jajka ubijamy z fruktozą na jednolitą masę.Mąki przesiewamy min.2 razy.Do ubitych jajek dodajemy stopniowo razem z proszkiem,w między czasie wlewamy aromat.Mieszamy na małych obrotach.Wlewamy kefir.Mieszamy wszystko ażeby nadal miało jednolitą konsystencję. Ciasto najlepiej jest przelać do koszyka wyłożonego papierem dopieczenia,lub do takiego z dołączonych do parowaru,koszyków do gotowania warzyw.Jeżeli zaś decydujemy się na naczynie to powinno ono być jak najniższe.Gotujemy ok.35 min.Jeśli naczynie jest niziutkie to zmniejszamy czas.

Kaloryczność:

  • Mąka pszenna:100g= 350 kcal
  • Mąka pszenna pełnoziarnista= 309 kcal
  • Jajko-1 szt.=95 kcal
  • Fruktoza:100g= 400 kcal
  • Kefir 0%:100g= 32 kcal
  • ale pięknie wyrosło! szkoda, że nie mam parowaru

  • Tak,faktycznie ładnie mu się wyrosło,choć przyznać trzeba,że zawsze tuż po wyjęciu jest zawsze ciut wyższe.Niestety,z parowaru należy wyjmować ciasto natychmiast,zanim woda zacznie się na nie skraplać,bo wtedy to na pewwno opadnie :)

  • super:) kolejny dowod na to, ze moze byc zdrowo i pysznie:)

  • Skoro jest na mące pełnoziarnistej i kefirze, to na pewno ma właściwości odchudzające :-) I bosko wygląda!

  • Tak,tak :) Chyba,że jest się takim słodyczowo-ciachowym łakomczuchem jak ja i potrafi się zjeść całe naraz! :D

  • Ależ cudownie Ci wyrosło to ciasto.