Twarożkowe kluski z pary przyprawione świętami.

PB220061.1

    Bardzo delikatne kulki zrobione z chudego twarogu przyprawionego cynamonem i aromatem migdałowym. Ja jem je sobie na śniadanko,tymbardziej że znajdziemy w nich również otręby owsiane :) Do tego fajna rozgrzewająco-pobudzająca kawa na dobry początek dnia i można śmiało dalej działać!

                         
 

                               TWAROŻKOWE KLUSKI Z PARY

  • Twaróg chudy 0% – 250g
  • Miód-2 łyżki
  • Aromat migdałowy-1 łyżeczka
  • Cynamon-niecała łyżeczka + do posypania
  • Otręby owsiane
  • Rodzynki sułtanki-garść
  • Płatki migdałowe-ido przystrojenia
  • Syrop klonowy-opcjonalnie do polania klusek

          Twarożek rozdrabniamy widelcem,więc nie przejmujmy się,że będą grudki-tak ma być.Dodajemy miód,cynamon,rodzynki i aromat,mieszamy.Teraz dosypujemy powoli otręby i ugniatamy na masę.Chodzi o to ażeby uzyskać zwartą konsystencję,by móc bez problemu uformować kulki.Podczas ugniatania otręby będą nasiąkać,więc dodajemy je dlatego stopniowo.Kiedy ciasto ma już odpowiednią konsystencję,formujemy kulki. Układamy w parowarze i nastawiamy na ok.20 min.
           Po wyjęciu posypujemy delikatnie cynamonem i wciskamy po płatku migdałowym. Wszystko możemy polać syropem klonowym,mmmmniam :) Kluseczki również fajnie smakują na zimno.

              
         Nadal nie liczymy kalorii ;)

                                                               I kolędujemy z ZAKOPOWEREM !!!

                                                         

  • A gdybym chciała je wykonać bez pomocy parowaru-będzie to możliwe?

  • Nie próbowałam nigdy,ale zawsze mozna sprobować :) Istnieje opcja ugotowania w wodzie,wtedy napewno musiałyby być o pewnej i zwartej konsystencji i najlepiej a żeby wówczas z dodatkiem jajka.Albo na parze w garnku przy pomocy koszyczka(można dokupić w sklepie gospodarstwa domowego).Wówczas tak jak w parowarze ułożyć i gotować kluchy :)