Trochę curry do warzyw z pary i kurczaka

IMG_0735.1

        Jak niedawno pisałam —>TUTAJ mięsożerstwo jakoś mi nie po drodze. Przeważnie jeśli w ogóle reflektuję to tylko drób. Dzisiaj znowu, z wielkim trudem kurczak właśne. Przyprawiłam filet przyprawą grillową. Muszę przyznać, że te mieszanki bardzo dobrze spisują się do parowania mięs. Wiadomo, nie jemy mięsa z grilla a z parowaru, ale naprawdę smakuje bardzo fajnie. Dodatkowo na talerzu pojawił się młody kalafior i cukinia, które trafiły do parowaru razem z gałązką oregano i posypane curry, co sprawiło, że po domu w mig rozniósł się piękny zapach…Zresztą, pogoda póki co taka niezbyt grillowa, więc chociaż w taki sposób można sobie odbić ;) No i jeśli faktycznie robi  się zimno to curry na pewno pomoże nam się rozgrzać, bo przecież należy do grupy „ocieplających przypraw”. Warzywka posypałam pestkami dyni. Zrobiłam to raczej dla efektu wizualnego, ale okazało się, że super komponują się z całą resztą. A przy okazji kolejny zdrowy dodatek na talerzu :)

                                                    

    FILET Z KURCZAKA Z CUKINIĄ I MŁODYM KALAFIOREM GOTOWANE NA PARZE

  • Filet z kurczaka- 1/2
  • Kalafior młody- 1/4 (małego, one przeważnie są małe :) )
  • Cukinia- 1/4 małej
  • Oregano świeże- gałązka
  • Pestki dyni- 2 łyżki
  • Oliwa z oliwek- 3 łyżki
  • Przyprawa Grill ostry Kamis- 1 łyżka
  • Przyprawa Grill do szaszłyków- 1 i 1/2 łyżki
  • Curry Kotanyi 100% naturalny smak- do posypania warzyw
  • Sól- do posypania po wierzchu warzyw jeśli używaliśmy curry, które nie zawiera soli

           Najpierw oczyszczamy filet. Posypujemy przyprawami. Wkładamy do parowaru- 20min. W tym czasie kroimy kalafiora na małe różyczki, cukinię na cienkie ćwiartki. Mój parowar posiada koszyk, w którym mogę gotować warzywa.Jeśli nie macie takiego, wrzucacie kalafiora i cukinkę do miseczki, posypujecie delikatnie curry, i dopiero wtedy przekładacie do parowaru. Do warzy dokładamy  jeszcze gałązkę świeżego oregano. Ja z kolei nie mam specjalnego pojemniczka, gdzie można wkładać zioła, więc w taki, najprostszy sposób :) Warzywa dorzucam do gotowania na 10-12min. przed końcem parowania kurczaka, czyli mają się parować 10-12min., gdyż powinny być al’dente. Po wyjęciu na talerz warzywka posypujemy pestkami i polewamy oliwą z oliwek.

                                                   
* Warzywka tuż przed przed gotowaniem, kurczak już w parowarze :)

Kaloryczność:
Filet z kurczaka:100g=99 kcal
Cukinia:100g=16 kcal
Kalafior:100g=20 kcal

  • Wygląda na prawdę pysznie Twoja potrawka :)

    • Cieszę się, że Ci się podoba :) Zapraszam do kolejnych odwiedzin, pozdrawiam :)

  • Tak przyprawy do grilla można stosować do parowania:) Świetny pomysł !:)

    • Myślę, że nadają charakteru- są zdecydowane, troszkę ostrzejsze, czuć w nich zioła. Jeśli chodzi o inne mieszanki, muszę przyznać, że często po prostu je „miksuję”, albo używam więcej aniżeli np. do smażenia, bo parowane mięso dla wielu osób samo w sobie, może wydawać się dość nijakie,mdłe i trzeba je konkretnie przyprawić :)

  • wspaniałe danie ;] taak! takie zdrowe, lekkie, letnie.

    • Tylko pięknej pogody jeszcze brak…czekamy i cieszymy się na razie młodymi warzywkami :)