Tortilla wypchana przygotowaną w parowarze pastą z zielonej soczewicy

IMG_1825.1

Wszystko zaczyna się tutaj od końca, czyli od soczewicy, która wystąpić miała dopiero w kolejnym wpisie. I post ten prawie już gotowy, ale wcześniej jednak postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na pastę, która była efektem totalnej spontaniczności. W każdym razie sprawdziła się świetnie i chwała za to kolejnemu wpisowi właśnie!

Tortilla z przygotowaną w parowarze pastą z zielonej soczewicy i jarmużu okazała się być doskonałą propozycją na kolację. Poza ową pastą wypchałam ją gotowaną na parze piersią z kurczaka, mixem sałat oraz jajkiem i suszonymi pomidorami. Przepych taki, że nie mogłam dojeść swojej porcji! Nie ma się co oszukiwać, była solidana. Musze przyznać, że taka dawka energii z pewnością lepiej się sprawdzi na lunch, bo tuż przed snem powinniśmy raczej zjadać coś zdecydowanie lżejszego, szczególnie gabarytowo.

 

IMG_1841.1

 

 

 



TORTILLA WYPCHANA PRZYGOTOWANĄ NA PARZE PASTĄ Z ZIELONEJ SOCZEWICY I JARMUŻU



Ok. 4 porcje:

Pasta z zielonej soczewicy i jarmużu:

  • Soczewica zielona- ok.3/4 szklanki
  • Jarmuż- ok.2 szklanek liści
  • Olej rzepakowy- ok.1/3 szklanki
  • Czosnek- 2 średnie ząbki
  • Oliwki zielone drylowane- ok.25 sztuk
  • Bazylia świeża- ok.10 listków
  • Pieprz ziołowy
  • Sól morska
  • Papryka ostra- ok.1/3 łyżeczki
  • Woda

 

Pozostałe składniki:

  • Filet z piersi kurczaka- 1
  • Curry w proszku- ok.1 łyżka, lub inna ulubiona przyprawa
  • Jajko- 4
  • Mix sałat
  • Bazylia świeża
  • Pomidory suszone- ok.12 sztuk
  • Tortilla- 4 sztuki (ja użyłam pszennej)

 

 

IMG_1846.1

 

 

Soczewicę wsypujemy do pojemnika do gotowania ryżu i po zalaniu jej wrzątkiem na ok 2 cm powyżej jej poziomu, parujemu ok.25min. Powinna być naprawdę miękka po uparowaniu. Kurczaka oczyszczamy, filetujemy na mniejsze części- w poprzek, na cieńsze plastry. Ja zdecydowałam sie posypać kurczaka curry, które bardzo lubię, ale Ty możesz użyć dowolnej przyprawy- ulubionej przez Ciebie. Pierś parujemy 20min. Tyle samo czasu parujemy jajka. Jarmuż parujemy 10min. Uparowaną soczewicę odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie odparowała z niej cała woda, nie odlewaj nadmiaru! Kiedy soczewica ostygnie, dodaj przestudzony jarmuż, listki bazyli oraz oliwki i olej. Zblenduj wszystko dokłądnie na jednolitą masę. Dodaj przyprawy- przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz oraz sól do smaku. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodaj do niej wody i oleju. Warzywa, których używamy do stworzenia tej pasty nie były gotowane w wodzie, więc istnieje duże prawdopodobieństwo, że będzie trzeba ją uzupełnić.

Kurczaka po uparowaniu pokrój w paski. Tak samo pokrój pomidory. Jajka kroimy wplastry. Tortille smarujemy delikatnie przygotowana przez nas pastą z zielonej soczewicy jarmużu. Nakładamy po kolej mix sałat, kilka pasków piersi z kurczaka, pomidara, oraz jajka. Zawijamy i zjadamy!

 

Smacznego!

 

 

IMG_1821.1

 

  • k

    świetna metamorfoza bloga! piękne zdjęcia, całkiem inne niż dotychczas :) jedyny minusik jest taki, że treść posta jest strasznie rozjechana :)

    • Cieszę się, że nowa odsłona bloga przypadła do gustu :) Dziękuję za cenną uwagę. Przyjrzę się temu problemowi :) Pozdrawiam!

  • Asia dietynatacy.pl

    Świetny przepis na tortille i z chęcią go wykorzystam :) Pasta jest świetną alternatywą dla niezdrowych i tłustych sosów, które najczęściej dodajemy do tego typu dań :) Pozdrawiam!