To co pochłonęła sierść.Z parowaru batat z warzywami.

IMG_5893.1

   „Obiad, który zjadł pies”– ten obrazek ewidentnie powinien mieć taki właśnie tytuł z dodatkowym, tzw. podtytułem:” Zła Pani”, która to zeszła z wizji, bo jej nerwy puściły. Ilekroć pozostawię cokolwiek, co tylko da się jakkolwiek skonsumować w miejscu, gdzie robię zdjęcia, znika w mig! Nawet papier toaletowy… Zwierzę pochłania wszystko. Dzisiaj jego ofiarą padł batat. Wierzcie mi lub nie, ale o to psa nie posądzałam, myślałam że pogardzi tak specyficznym smakiem przybyłym z odległej krainy. A jednak!

    Pies z Tybetu, batat z Ameryki Środkowej lub Południowej, mając na myśli oczywiście kwestie pochodzeniowie. Co do kwestii hodowlanych to pierwszy na lubelszczyźnie, a drugi Bóg to jeden wie, bo w markecie nie napisali. Przypuszczać jedynie mogę, że gdzieś w Chinach, czy też może Brazyli, Japonii, lub USA. Gdzie by nie było, słodki ziemniak ugotowany na parze razem z polską pietruszką i zielonym groszkiem psinie posmakował i już. Dobrze, że zanim wszystko trafiło na półmisek, zdołałam odrobinę spróbować i jestem w stanie opisać smak dania, bo zwierzę raczej nie wyszczeka. Batata jadłam po raz pierwszy i nieśmiało przyznam, że udało mi się dobrze połączyć go z resztą warzyw tak, aby wydobyć to co w nim najciekawsze. Jeżeli tak jak ja jeszcze nie jedliście tego cuda, zachęcam. To faktycznie słodki ziemniak. Różni się z pewnością soczystością od naszych rodzimych, zwykłych kartofli. Jest dużo bardziej mączny. W smaku przypomina trochę marchewkę, ale nie ma jej zapachu. Połączenie batata z korzeniem pietruszki, który po ugotowaniu na parze, również staje się delikatnie słodkawy, oraz z zielonym groszkiem, jest wprost idealne! Warto całość przełamać delikatnie nutką chili i czosnku oraz aromatem świeżej kolendry. Polecam!

Z PAROWARU BATAT Z PIETRUSZKĄ I ZIELONYM GROSZKIEM 

  • Batat- 1 średni/ok.400g 
  • Pietruszka korzeń- 1 średnia
  • Groszek zielony mrożony- 100g
  • Przyprawa do pomidorów- 1 łyżka lub 
  • Chili suszone- 1/3 łyżeczki
  • Czosnek staropolski- 1/3 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie- 1/2 łyżeczki
  • Estragon- 1/3 łyżeczki
  • Sól morska
  • Kolendra świeża
  • Oliwa z oliwek- 2 łyżki


   Batata myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę ok 2x2cm. Pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki. Wkładamy do parowaru i gotujemy 35min. Groszek opłukujemy i gotujemy na parze ok.13-15min. Kiedy warzywa będą już gotowe, przekładamy je na półmisek, mieszamy. Posypujemy gotową mieszanką przypraw, lub doprawiamy chili, czosnkiem, solą morską do smaku. Polewamy oliwą z oliwek i dodajemy kilka listków niezwykle aromatycznej kolendry.

Smacznego!