Taki tam,łosoś z pary…

embed_zui7isAMEicBOlQhyefov4qiY98FGQzz

    Znowu jestem chora, prawie chora i mam nadzieję, na jakąś perfidną grypę :/ Nie dość, że cierpię na bezsenność, horror! To jeszcze prychanie…Jedyny plus całej zaistniałej sytuacji to to, że znalazłam wreszcie przymusowy czas na spędzenie chwili z moim parowarem :) Stęskniliśmy się za sobą, mówię Wam!
 
    Wobec tego serwuję dzisiaj łososia w tymianku gotowanego na parze. Podany jest z brązowym ryżem i zieloną fasolką szparagową. Niestety, dzisiaj mrożoną, bo mi wykupili… I sos, czy raczej dip chrzanowy- oczywiście lekko słodkawy, taki jak lubię.

TYMIANKOWY ŁOSOŚ GOTOWANY NA PARZE Z BRĄZOWYM RYŻEM I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

      Porcja na 4 osoby:

  • Łosoś norweski świeży- 300g
  • Tymianek suszony- ok.4 łyżek
  • Oliwa z oliwek- 5 łyżek
  • Fasolka szparagowa zielona mrożona- 1 szklanka
  • Jogurt gęsty naturalny- 4 łyżki
  • Chrzan- 2 łyżeczki
  • Sól- do smaku
  • Fruktoza- 1 łyżeczka (można osłodzić innym środkiem)
  • Ryż brązowy- 200g
  • Cytryna- skórka otarta z 1/2
          

      Gotujemy ryż w parowarze tak jak —> TUTAJ. W tym czasie dobrze jest pozbyć się łososiowej skóry. To bardzo prosta sprawa. Potrzebujemy tylko nóż no filetowania i mięso samo odchodzi! Kawałki ryby polewamy 4 łyżkami oliwy z oliwek. Posypujemy obficie z jednej i drugiej strony suszonym tymiankiem. Gotujemy w parowarze 15 min. razem z fasolką.

* Możecie też obłożyć łososia gałązkami świeżego tymianku, tak jak w przypadku —>TEJ rybki.

* Co zrobić żeby ryba nam się nie przykleiła do kosza w parowarze? Szukaj —>TUTAJ.

    Dip to jogurt zmieszany z chrzanem, łyżką oliwy, solą i w moim przypadku fruktozą do smaku. To taka lżejsza wersja sosu chrzanowego. Jeszcze tylko otarta skórka z cytryny, zaledwie odrobinka…

             Polecam Wam również —> TEGO łososia gotowanego na parze z grillowanym ananaskiem :)

                                                                                 

Kaloryczność
Łosoś norweski świeży:100g=149 kcal
Ryż brązowy:100g=322 kcal
Jogurt naturalny gęsty:100g=60 kcal
Oliwa z oliwek-1 łyżka=120 kcal

  • Brr, nie zazdroszcze chorobska… Taki czas teraz, ze wszystkich cos lapie. Ale takie pyszne i zdrowe obiady szybko wygnaja nawet najbardziej zlosliwa grype!

    • Mam nadzieję, że się szybko wykuruję :) Obiad lekki, w sam raz na „chory” dzień ;)

  • No, łosoś i fasolka, czyli dwie rzeczy, które absolutnie uwielbiam. Wpraszam się na taki obiad :)

    • Proszę bardzo,zapraszam! :)

  • fajny ten przepis:)) i jak zwykle zdjecia sliczne…..az zglodnialam a do kolacji daleko:(

    • Zdjęcia robione „na głodzie”, zresztą chyba wówczas najlepiej mi się pracuje ;)

  • Bardzo ciekawe polaczenie smakowe

  • Super wygląda, w połączeniu z fasolką to pyszny pełnowartościowy posiłek :)

    • Dziękuję :) Fasolka to naprawdę ciekawy dodatek :)

  • Jaki apetyczny.. a do tego zdrowy, obiad pierwsza klasa ;)

  • Uwielbiam łososia na parze i to nawet bez żadnych przypraw, ale muszę przyznać, że szukałam właśnie takiego ciekawego przepisu do tej ryby, koniecznie na parze :)
    Już sobie wyobrażam te zapachy w kuchni… ^^

    • Sam łosoś przyprawiony jest tylko ziołami, dzięki temu uzyskujemy aromat… Rybka pozostaje delikatna- też uwielbiam właśnie takiego takiego łososia :)