Szparagowa na parze w serowym sosie

IMG_0029.1

    No to tak. Mam niezłe urwanie głowy. Obawiam się, może ono jeszcze troszkę potrwać, ale kiedy się skończy mam nadzieję, że wrócę i pobloguję ze zdwojoną siłą! Do tego wszystkiego jeszcze internet potrafią mi odciąć na czas burzowo- deszczowy, ciężka sprawa…

    Dzisiaj proponuję Wam młodą zieloną fasolkę szparagową z parowaru podaną z orkiszowym makaronem eko, a wszystko to w pysznym delikatnym serowym sosie z dużą dawko świeżo mielonego pieprzu i natki pietruszki. Takie danie świetnie sprawdzi się na upały. Sos nie jest ciężki mimo dodatków, które się w nim znajdują. Należy jednak zauważyć, że sama fasolka oraz makaron nie zostały niczym przyprawione, wobec czego bez tego pysznego sosu się nie obejdzie!

    FASOLKA SZPARAGOWA Z ORKISZOWYM MAKARONEM W SEROWYM SOSIE

  • Młoda zielona fasolka szparagowa- 2 garści
  • Makaron orkiszowy eko- 2 garści
         Sos serowy:
  • Jajko- 1 żółtko
  • Ser żółty typu light- 3 łyżki startego
  • Śmietana 30%- 1/3 szklanki
  • Pieprz czarny świeżo mielony
  • Pietruszka świeża – 1/2 pęczka
  • Sól morska
       Zaczynamy od oczyszczenia fasolki. Odcinamy końcówki i możemy ewentualnie przekroić ją na pół. Gotujemy na parze od 40min. do 1godz. Należy sprawdzić po prostu kiedy jest miękka. Ja za każdym razem gotuję inaczej, ale zawsze dość długo. Makaron należy ugotować wg. instrukcji. Mój gotował się dosłownie 3min! Żółtko wbijamy do miseczki, dodajemy starty ser i śmietankę, najlepiej taką wtemp. pokojowej. Mieszamy wszystko dokładnie i wlewamy do rondelka. Zagotowujemy i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, póki sos nam się nie zredukuje. Pod koniedc należy dodać świeżo mielony pieprz, nie żałujcie go! Oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj delikatnie. Sprawdź, czy Twój sos potrzebuje soli. Ja dodałam dosłownie odrobinkę. Warto pamiętać, że fasolka nie jest posolona, więc sos może tutaj to nadrobić, ale chyba nie warto przesadzać, prawda? :)
       Fasolkę z makaronem wymieszaj i polej sosem. Smacznego!

   Jeżeli nie przepadasz za grochem, czy fasolą, uważasz że są dla Ciebie zbyt „ciężkie” to przetestuj fasolkę szparagową :) Jest lżejsza a jako strączek również zawiera dużo cennego błonnika oraz białka. 











Kaloryczność
Zielona fasolka szparagowa:100g=28 kcal
Makaron orkiszowy:100g=326 kcal
Jajko-1 sztuka=95 kcal
Śmietana 30%:100ml=293 kcal
Ser żółty typu light:100g=263 kcal