Szaszłyki z parowaru. Kurczak i mango!

IMG_5976.1

   Nie zaserwuję szaszłyków bogatych jak skarbiec Faraona. Może raczej grobowiec? Chyba to lepsze porównanie, bo starożytni Egipcjanie przywiązywali ważną wagę do obdarowywania wszelakimi bogactwami zmarłych na czas ich ostatniej drogi. Wobec tego śmiało możemy wnioskować, że czym szaszłyk skromniejszy, tym droga życia dłuższa. Taka filozoficzna myśl na koniec weekendu!

   W szaszłykach nie znoszę najbardziej nadziewania na patyki, którymi zawsze się kłuję. Dlatego też istotne jest, by znaleźć takie produkty, które poprostu będą miękkie i bez problemu będziemy mogli je nadziać. Dzisiaj jest to filet z kurczaka i mango. Dwa składniki i szaszłyki gotowe! Oczywiście nie licząc przypraw i dodatków, bez których nie uzyskalibyśmy ciekawego, nieco orientalnego smaku. Spróbujcie takich gotowanych na parze szaszłyków idajcie znać, czy Wam smakowały tak samo jak mi!

SZASZŁYKI Z KURCZAKA I MANGO GOTOWANE W PAROWARZE

  • Filet z kurczaka- 1 duży
  • Mango- 1 duże dojrzałe
  • Estragon suszony- 2 łyżki
  • Przyprawa do drobiu- 1 łyżeczka
  • Przyprawa do sałatek- 1 łyżka
  • Kurkuma- 1 łyżeczka
  • Sezam- 1 łyżka
  • Sos sojowy ciemny- 1- 2 łyżki
  • Pietruszka natka świeża
  • Sól morska

   Kurczaka myjemy i oczyszczamy ze zbędnych zbędności przeprowadzając swego rodzaju operację chirurgiczną. Kroimy na kawałki ok. 2x3cm. Wkładamy do miski i dodajemy przyprawy, mieszamy i wlewamy sos sojowy. W takiej marynacie kurczak powinien postać w lodówce ok. 1godz. Mango obieramy najlepiej jednocześnie krojąc na kwadraty. Najprościej jest tego dokonać poprzez próbę rozkrojenia owocu wdłuż na pół. Napisałam próbę, bo mango ma w środku pestkę. Kiedy okroimy już owoc dookoła pestki obie półkule rozkręcamy ;) i teraz po usunięciu pestki możemy w każdej z powstałych połówech zrobić kratkę nożem. Należy miąższ ponacinać do samej skórki a kratka powinna mieć ok. 2×3 cm. Kiedy jest już gotowa, Wywracamy skórkę na lewą stronę i kawałki owocu same wypadają :) Teraz pozostało już tylko nadziać na patyki na przemian kurczaka i mango i parować ok.15-20min. Na koniec posyp szaszłyki uprażonym na suchej patelni ziarnem sezamu i oprósz świeżo posiekaną natką.

* Jeżeli mango nie jest wystarczająco dojrzałe i nie możesz dokonać wyżej opisanego zabiegu, zrób tak jak
   ja. Obierz najpierw połowę owocu, nie odpestkowując go wcześniej i zrób kratkę nożem na obranej            części dochodząc do pestki. Potem podważ miąższ i już :)

* Proponuję podać szaszłyki z ryżem jaśminowym ugotowanym na parze

Smacznego!