Świąteczny KONKURS! Zgarnij eko-choinkę!:)

IMG_5197.1

    Kupiliście już Waszą wymarzoną choinkę? Jeszcze nie??? To świetnie się składa! A jeżeli jesteście posiadaczami sztucznego drzewka, to może właśnie nadszedł najwyższy czas na zmiany. Plastikowa choinka pochłania już mnóstwo energii tylko podczas samej jej produkcji. Nie zapominajmy o dwutlenku węgla
 i innych gazach oraz pyłach i szkodliwych substancjach, które również wydobywają się podczas tego procesu.Potem jeszcze utylizacja- to samo, bo przecież o recyclingu nie ma tu mowy. Wyrzucone zaś na śmietnik nasze „wspaniałe” sztuczne drzewko będzie się rozkładało ponad czterysta lat! Nie łudźmy się też, że jedna taka choinka starczy na…całe życie. Po kilku latach nam się po prostu znudzi, kolor wyblaknie
 i kupimy nową!

    A co powiedziecie na zielone, pięknie pachnące drzewko? Wspaniale umili nam święta i czas spędzony z rodziną przy wspólnym stole. Rosnące w donicy możemy spokojnie przenieść później na balkon, czy do innego chłodnego miejsca, gdzie będzie mogło spokojnie poczekać na wiosnę i na to, aż znajdzie swoje miejsce np. na działce, czy w przydomowym ogródku przyczyniając się do dotleniania nas. Ewidentna ekologia!

 Dzięki sklepowi internetowemu Drzewkonaprezent.pl mam dzisiaj do rozdania 3 piękne choinki!! :)
 Jedyne co musicie zrobić to pokazać mi jak jesteście kreatywni i pomysłowi jeśli chodzi o dekorację ekologicznego świątecznego drzewka. Wobec tego CZEKAM NA WASZE ZDROWE I SMACZNE PRZEPISY NA OZDOBY CHOINKOWE :)

Przepisy wklejajcie w komentarzach pod tym postem. 
Zdjęcia Waszych jadalnych ozdób również są mile widziane. Wystarczy, że zrobicie je z odręcznie napisaną karteczką:” Ekscentryczne choinkowanie” i wrzucicie na fanpejdża a w komentarzu pod postem poza przepisem umieścicie link do niego. Może uda nam się wspólnie stworzyć galerię z Waszymi fotkami.

Zapraszam do zabawy! Zasady konkursu znajdziecie poniżej :)





  Osoba, której przepis zwycięży otrzyma wspaniały ŚWIERK SREBRNY, który widzicie na zdjęciach. 

  Dwa kolejne przepisy, które uznam za ciekawe zostaną nagrodzone ŚWIERKIEM CONICĄ

  Zarówno jedno jak i drugie drzewko są podobnej wielkości. Zdecydowałam, że takie właśnie będą w sam raz, bo nie każdy dysponuje miejscem na wielgachne drzewo! Ja osobiście mogę sobie na to pozwolić, ale…uwierzcie mi- nie zawsze jest to dobry pomysł! Po pierwsze kiedy decydujemy sie na kupno choinki ciętej, bądźmy ostrożni i sprawdzajmy, czy pochodzi ono z legalnej hodowli. Po drugie z własnego doświadczenia mogę powiedzieć tyle, że straszliwie się sypie i potrafi zrobić niespodziewane…BUM w trakcie kolacji wigilijnej! :)








   Firma Drzewkonaprezent.pl specjalizuje się w wysyłce zielonych prezentów. Wobec tego świeżutkie, zieloniutkie choineczki trafią do zwycięzców odpowiednio, profesjonalnie zapakowane, co możecie
 zobaczyć —> TUTAJ, ale również na zdjęciach. Dodatkowo w pudełku znajdziecie instrukcję obsługi drzewka :) i kartę, na której możecie własnoręcznie napisać np. życzenia, bo może ktoś z Was zdecyduje się na przekazanie drzewka dalej. Nie musicie się też martwić nieestetyczną doniczką. Drzewkonaprezent.pl zadbało i o to. Owinięta w jutowy worek i obwiązana czerwona kokardą staje się całkowicie niewidoczna a drzewko od razu nabiera świątecznego charakteru.









ZASADY KONKURSU:
1) Konkurs odbywa się w dn. 5.12.2012-14.12.2012r.
2) Organizatorką konkursu jest autorka bloga Ekscentryczny Parowar.
3) Fundatorem nagród jest firma Drzewkonaprezent.pl.
4) Należy polubić fanpejdż Ekscentrycznego oraz sklepu Drzewkonaprezent.pl.
5) Osoby biorące udział w konkursie proszone są o pozostawianie przepisu/ów, o którym jest mowa
    powyżej, w komentarzach bezpośrednio pod tym postem. Proszę również o jednocześnie podawanie
    adresu e-mail. W sytuacji jeśli jesteś użytkownikiem anonimowym, podpisz się chociażby nickiem.
6) Wyniki konkursu zostaną ogłoszone na blogu w dn. 15.12.2012r. Z osobami, które wygrają niezwłocznie
     skontaktuję się mailem. Na odpowiedź czekam do 16.12.2012r. do północy- jest to związane z kwestią
     dotyczącą wysyłki nagrody, która musi dotrzeć na czas, a ponadto spełnić swoją rolę :)
7) Nagrody wysyłane są jedynie na terenie Polski.

     Życzę Wam wszystkim powodzenia! Mam nadzieję, że okres świątecznych przygotowań i godziny spędzane w kuchni będą tylko sprzyjać wzięciu udziału w konkursie :) Moja choineczka została ubrana w ususzone przeze mnie jabłka i pomarańcze. Z pewnością pojawi się na niej coś jeszcze, coś pachnącego i smacznego, ale nie wiem, czy podzielę się z Wami przepisem…Żartowałam! :)




  • Świetny konkurs, muszę pomyśleć ;)

  • Wspaniałe nagrody! Moja 5-latka marzy o własnym zielonym drzewku:)

    • No to teraz pozostaje tylko zaangażować córcię do wspólnego pieczenia np.
      i… nagrody czekają! :)

    • Dziś z córcią szalejemy w kuchni choinkowo:)Mogę prosić o podpowiedź jak (krok po kroku)wrzuca się zdjęcia na fanpejdżu i jak potem dać namiar w komentarzu? Jestem początkująca, jeśli chodzi o FB;) Z góry dzięki!

    • Witam ponownie :) Kiedy już pstrykniecie fotkę z karteczką ;) to wklejacie ją na ekscentrycznego fanpejdża, czyli: na tablicy po lewj stronie widzisz:Status, Zdjęcie/film. Klikasz oczywiście w zdjęcie/film a potem załącz zdjęcie. Klikając w nie po dodaniu, skopiuj link u góry i wklej razem z przepisem tutaj.W razie problemów, pisz śmiało! :)

    • Dziękuję Caruniu:) Spróbuję wg Twoich wskazówek:)

    • A zatem zgłaszam się z naszymi ozdobami:) Zrobiłyśmy dziś kilkadziesiąt pierniczków! Są serca, bałwanki, dzwoneczki, misie, gwiazdki, bałwanki,ludziki i choinki… Na zdjęciu cząstka naszych małych dzieł;)
      Oto przepis:
      * 40 dkg mąki
      * 25 dkg miodu
      * 10 dkg masła
      * pół łyżeczki sody oczyszczonej
      * 3 łyżeczki przyprawy do pierników
      Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce, rozwałkować i wycinać pierniczki. Układać na blaszce, piec ok. 10 minut w 190 stopniach. Jeśli mają posłużyć do dekoracji choinki przed pieczeniem należy za pomocą słomki zrobić dziurkę na tasiemkę.
      Przygotowałyśmy dwie wersje pierniczków:
      1. z witrażykami – w pierniczkach ułożonych na blaszce trzeba przed pieczeniem wyciąć dowolne wzory, a otwory zapełnić pokruszonymi landrynkami,
      2. zdrowsza wersja – pierniczki przed pieczeniem posmarować białkiem jaja i posypać poppingiem z amarantusa.
      http://www.facebook.com/photo.php?fbid=132557946902140&set=o.304181689608400&type=1&theater

      Pozdrawiam!

  • Ale piękne to drzewko! :)

    • Po wyjęciu z paczki od razu zabrałam się za przystrajanie, więc nie wszystkie gałązki zdążyły się do końca rozprostować. Jest idealne! Miałam w swoim życiu krótki epizod kiedy to pracowałam w szkółce z drzewkami ;) i nie zdarzyło mi się spotkać takiego, gdzie wszystkie gałązki są równiutkie jak na obrazku. A to takie jest-śliczne, zadbane :)

  • Anonymous

    Ja swoją choinkę ozdobiła bym domowej roboty krówkami zawiniętymi w różnokolorowe papierki, i przywiązane na złoty sznureczek:
    Składniki:
    1 szkl cukru
    1 szkl śmietany kremówki 36%
    50g masła
    1 laskę wanilii

    Cukier i śmietanę wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu aż masa zgęstnieje i zrobi się lekko brązowa (trzeba pamiętać żeby masę często mieszać). Następnie zestawiamy masę z ognia i dodajemy ziarenka z 1 laski wanilii i masło, dokładnie całość mieszamy, i przelewamy do formy wysmarowanej dobrze masłem i odstawiamy do wystygnięcia, następnie kroimy zastygniętą masę na małe porcyjki i zawijamy je w kolorowe papierki przywiązujemy ozdobny sznureczek i wieszamy na choince.

    Oprócz cukierków powiesiła bym mini szyszeczki z ryżu preparowanego wystarczy zrobić masę korówkową (jak wyżej) i do gorącej masy jeszcze lejącej dodać ryż preparowany i uformować z niego mini szyszeczki.

    łańcuch na choinkę zrobiła bym z czerwonej jarzębiny, będzie wyglądał jak czerwone koraliki.
    I nie zabrakło by też suszonych plasterków mandarynki i malutkich jabłuszek którym do „ogonka” przywiązała bym ozdobny sznureczek i malutkie kokardki

    Pozdrawiam serdecznie
    Majka
    majkap19@wp.pl

  • a ja mam problem, bo mam kilka przepisów na ozdoby i nie wiem czy mozna kilka wstawiać czy tylko jeden

    • Można kilka, nie ma limitu!Zapraszam gorąco zapraszam serdecznie do zabawy! :)

    • jak tak to super :-) bo nie mogłam się zdecydować

      Śniegowe kule
      składniki:
      30 dag mąki
      15 dag cukru
      3 łyżeczki proszku do pieczenia
      15 dag wiórków kokosowych
      15 dag masła
      2 jaja
      1-2 łyżki śmietany
      olejek rumowy
      białko z jednego jaja
      wiórki kokosowe do obtoczenia kulek

      Mieszamy wiórki, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dorzucamy masło, które następnie siekamy nożem.
      Dodajemy jaja, olejek i smietanę. Ciasto zagniatamy.
      Z masy formujemy kuleczki o średnicy około 2-3 cm.
      Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
      Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temp. 170 st przez około 10-15 min.

      kulki po upieczeniu smaruję roztrzepanym białkiem i obtaczam w wiórkach kokosowych. Kiedy wyschną przewlekam przez każdą z nich mulinę i gotowe do powieszenia na choince.

      Gwiazdki choinkowe:
      Składniki:
      20 dag mąki pszennej
      30 dag mąki ziemniaczanej
      30 dag margaryny
      20 dag cukru pudru
      5 żółtek
      łyżka serka homogenizowanego
      łyżka kakao
      2 łyżki maku
      aromat do ciast
      kolorowa posypka
      bakalie

      Mąki mieszamy, dodajemy margarynę i siekamy nożem. Mieszamy z cukrem pudrem
      Dodajemy żółtko i serek. Wszystko zagniatamy na gładką masę.
      Powstałą masę dzielimy na 3 częsci. Do pierwszej części dodajemy mak, do drugiej kakao a do trzeciej olejek zapachowy.
      Każdą część mieszamy a potem rozwałkujemy. Z ciasta wycinamy gwiazdki (albo inny dowolny kształt).
      W każdej gwiazdce robimy dziurkę
      Ciasteczka układamy na blasze i pieczemy 15 min w temp 180 st C.
      upieczone dekorujemy lukrem, bakaliami, makiem, kolorową posypką. Czym tylko będziemy chcieli.

      robie też pierniczki, ale przepis jest kolezanki blogowej więc podawać nie będę
      zdjęcia podeślę, jak tylko ciasteczka popełnię.
      mój mail kwasilewska78@gmail.com
      pozdrawiam
      kasiekw

  • Wiadomo , jak ekologiczne to jakieś naturalne lub home made .
    Suszone pomarańcze , limonki , cytryny , jabłka … gdy byłam mała robiłam z bratem łańcuchy . Kolorowe kartki cięłam na paski . Robiliśmy „pierścionek ” i doklejaliśmy do niego łańcuszki . Najdłuższy miał 5 metrów! Chce znów był mała . :3
    Pozdrawiam , Paula
    nutinka112@gmail.com

  • Anonymous

    Ja osobiście uwielbiam”bajkowe” wypieki-Święta Bożego Narodzenia to czas w którym powracam do lat dzieciństwa.
    Dlatego jednym z moich pomysłów jest choineczka ”bajkowa”

    -malutkie domki z piernika,przyozdobione lukrem królewskim i bardzo lubianymi przeze mnie do ozdabiania srebrnymi i złotymi kuleczkami(do kupienia w sklepach)

    PIERNIK
    55 dag mąki tortowej(+ więcej do podsypywania)
    – 30 dag miodu
    – 10 dag cukru pudru
    – 12 dag masła
    – 1 jajko
    – 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    – przyprawa do piernika – około 40g do50g
    – kakao
    Miód podgrzać i wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite w przekroju. Wykrawać pierniczki.
    Piec około 8 – 10 minut w temperaturze 180

    LUKIER KRóLEWSKI
    1 szt białko,
    1 szkl cukru pudru,
    barwniki
    Białko ubić na sztywno. Cały czas ubijając dosypywać cukier puder. Ubijać do momentu aż lukier będzie gładki i lśniący.

    -oraz ”laski świąteczne”-czerwono-białe
    3/4 kostki masła
    1 szkl cukru
    trochę aromatu/cukru waniliowego i migdałowego
    2 1/4 szkl mąki
    1 jajo
    czerwony barwnik-ja dodaje galaretkę truskawkową
    Masło ucieramy z cukrem i aromatami. Dodajemy jajko i porządnie miksujemy. Wsypujemy mąkę i ucieramy do powstania miękkiego ciasta. Dzielimy je na połowę i do jednej z nich dodajemy barwnik. Ciasto jest mięciutkie, ale dobre do lepienia.

    Z ciasta lepimy wałeczki. Skręcamy razem po jednym każdego koloru na kształt wygiętych laseczek i układamy je na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy 8-10 minut w 200 stopniach. Nie powinny się zrumienić.

    -do tego świetnie pasowałby łańcuszek z kolorowych lentylek,czyli lentylki nawlekane na nitkę

    DRUGI POMYSŁ to bardziej stonowany układ,czyli:

    -orzeszki wypełnione nutellą
    Potrzebne do tego będą foremki w kształcie połówki orzecha włoskiego

    1 kostka margaryny
    1 kostka smalcu
    1 szkl kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ok 1 kg mąki
    Foremki wypełnić ciastem i piec ok 15min ,powinny się zarumienić.gdy wystygną,wyjmujemy z foremek i bierzemy 2 połówki,wypełniamy nutella i sklejamy razem.

    -obok nich mogą zawisnąć robione tą samą metodą co orzeszki i przy pomocy tego samego ciasta tylko innego kształtu foremek-grzybki.
    Grzybki sklejać i maczać kapelusz w lukrze królewskim w kolorze czerwonym i malować białe kropeczki.

    -do tego można dodać łańcuch z nawlekanych na nitkę rodzynek,suszonych śliwek i moreli.

    pozdrawiam gorąco,kasia
    kasia87875@interia.pl

    • Proszę podaj mi jeszcze pod jakim nickiem/nazwiskiem znajdę Cię na Facebooku. Możesz napisać na maila :)

  • Pomysłów sporo Drzewka brak wiec na razie zostaje rurka..
    to na niej już wiszą pierniki takie od serca takie w moim rytmie serca tak na rockowo przepis łatwy pierniczki twarde tak jak na choinkę musi być…
    Lotu w dół szybko nie zaliczą :D

    Składniki :
    300 g Mąki
    125 g margaryny
    100 g cukru
    4 łyżki miodu płynnego
    ( jeśli jest skrystalizowany warto go rozpuścić nad kąpielą wodną)
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    3 łyżki przyprawy korzennej

    W garnuszku lub na patelni podgrzać miód cukier i margarynę do rozpuszczenia
    całość gotować na małym ogniu do zgęstnienia ok 10 minut
    Następnie masę przestudzić

    Mąkę sodę i przyprawę wymieszać i wlać przestudzoną masę
    całość dokładnie zagnieść i rozwałkować na grubość ok 3-5 mm
    i wykrawać ulubione kształty

    piec w temperaturze 180st.C przez 8-10 minut

    Jeśli chcemy mieś pierniczki z witrażykiem do wyciętej dziurki włożyć landrynki

    Ale to nie może być wszytko :)
    Jak pierniczki w rytmie to też muszą być nutki
    z karmelu a co niech na słodko

    a więc
    1/2 szklanki cukru
    3 łyżki wody

    Na patelni rozpuścić cukier z woda podgrzać do całkowitego rozpuszczenia się cukru i nabrania karmelowego koloru

    Na papierze do pieczenia narysować wybrane kształty najlepiej nie za trudne
    i rozprowadzić karmel wg wzoru poczekać chwile do przestudzenia
    obwinąć wstążką i gotowe

    ale stop stop stop to nie koniec by drzewko piękne było łańcuch musi być
    nitka igła żurawiny suszonej paka i nabijamy pyszny łańcuszek

    Jednak miłość do choinki pokazać też trzeba i pomoże w tym z białek ubita beza
    W kształt serca wyciśnięta

    składniki:
    5 białek
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    Schłodzone białka należy ubić na najwyższych obrotach
    dodając powoli cukier do uzyskania sztywnej śnieżnobiałej konsystencji.
    następnie dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać ją z ubitymi białkami
    szprycą wycisnąć kształt serduszek
    Suszyć w temperaturze 100 st przez ok 2 godziny

    wstążeczką przewinięte przez środek serduszko na choince będzie wyglądać uroczo

    o klasykach zapomnieć też nie można wysuszone sezonowe cytruski z goździkiem i jabłuszek też by zawisły tak domowo

    przy takiej choince jaki zapach w domu unosił by się piękny cytrusów pierników
    ahhh coraz bliżej święta coraz bliżej

    pozdrawiam :)

  • U mnie na choince jest zdecydowana przewaga jadalnych „bombek”. I każda z nich ma swoje miejsce, ze względu na wymowę ;) Najwyżej, przy samym szczycie są ozdoby dla dorosłych, czyli rumowe śliwki w czekoladzie, pięknie opakowane w mieniące się srebrne lub złote papierki. W moim domu rodzinnym co prawda nie ma małych szkrabów i wszyscy są pełnoletni, ale z uwagi na tradycję, tak pozostało. Papierki są symbolem i zarazem przestrogą, że nie mogą ich jeść dzieci :) Mniej więcej po środku choinki znajdują się ozdoby, które można zwać przechodnimi. Po części są dla dzieci, po części dla dorosłych. Dlaczego? Bo nie można ich określić jako całkowicie zdrowe, a zatem dzieci mogą po nie sięgać jedynie od czasu do czasu. Są to mikołaje wycięte za pomocą foremki do pierników z masy marshmallow. Słodkie aż zanadto, ale raz na rok można :) Na samym dole (na 3 gałązkach od dołu) są ozdoby przeznaczone dla dzieci – zdrowe, pyszne i porywane nie tylko przez dzieci :) Dorośli też nie mogą się im oprzeć ;) Są to suszone plastry bananów w polewie czekoladowej i obtoczone w wiórkach kokosowych. Do grona tych „bardziej zdrowych” zaliczają się także fantastyczne wiórki marchewki w karmelu, które mają swoje grono zwolenników! A oto przepisy:

    Śliwki w rumie – dla dorosłych

    Suszone śliwki namaczamy w rumie/wódce przez całą noc. Następnego dnia robimy w każdej małą dziurkę i wpychamy do niej kawałek białej czekolady (ok. 1/3 kosteczki), a całą maczamy w czekoladzie gorzkiej, rozptopionej w kąpieli wodnej (z dodatkiem łyżeczki oleju). Zostawiamy do zastygnięcia na papierze do pieczenia. Gotowe śliwki (już zastygnięte) owijamy w srebrne lub złote, koniecznie mieniące się papierki, pakujemy i zawieszamy na górnych partiach choinki (by dzieci nie miały do nich dostępu!).

    Mikołaje z marshmallow

    – niecałe 150 g pianek marshmallow
    – 2 łyżki wody,
    – 300 g cukru pudru.

    Pianki rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy wodę. Stopniowo dodajemy cukier puder (do garnka/miski trochę, a resztę na blacie, zagniatając). Gdy powstanie gładkie „ciasto” (grubość ok. 1 cm) wycinamy kształty foremką do ciasteczek. Czekamy do zastygnięcia (najlepiej włożyć do lodówki). Gotowe kształy zawieszamy za pomocą nitki na środkowych partiach choinki.

    Fantazyjna marchew w karmelu

    – marchew,
    – cukier.

    Marchew obieramy, a następnie za pomocą obieraczki obieramy dalej, by utworzyć fantazyjne kształty (wiórki marchewkowe). Do garnuszka wsypujemy cukier (ilość zależna od ilości wiórków). Nie mieszamy, czekamy do rozpuszczenia. Gdy karmel osiągnie pożądany kolor (jasnobrązowy) wrzucamy po jednym wiórku, dokładnie zanurzamy w karmelu, a następnie przekładamy na papier do pieczenia i zostawiamy do ostygnięcia. Gotowe wiórki wieszamy na choince za pomocą nitki.

    Smacznego strojenia!

    marikac1@wp.pl

  • I jeszcze jedno – na fb oba profile polubione jako Marika Wojciechowska

  • Anonymous

    Smaczne i zdrowe ozdoby choinkowe:
    1. „Szyszki” – niekoniecznie zdrowe, ale na pewno smaczne:

    5 dkg margaryny
    Pół kilo krówek
    20 dkg ryżu preparowanego

    Margarynę stopić na dużej patelni, wrzucić obrane z papierków krówki, rozpuścić i wymieszać, aby tworzyły jednolitą masę. Zdjąć z ognia. Do masy wrzucać po trochu ryż, mieszając widelcem. Tak powstałą substancję formować w kulki „szyszki”. Uwaga: gorące! Powiesić okręcając nitką po ok. godzinie jak się stęgną.
    2. Na choince można również powiesić wafle ryżowe pomalowane barwnikami spożywczymi, wycięte w różne kształty z poprzyklejanymi na klej spożywczy np. rodzynkami czy żurawiną.
    3. Z wafli tortowych można wyciąć dwie duże gwiazdy. Jedną naciąć z góry, drugą z dołu, połączyć je i mamy gwiazdę w 3D na czułek choinki!
    4. Orzechy są smaczne i zdrowe i można z nich zrobić bombki np. owijając je folią aluminiową.
    5. Jeśli ktoś sobie zostawił kłosy zboża (np. jęczmienia) latem to teraz może robić z nich gwiazdki na drucie, kółka itp. Po świętach trzeba tylko wyłuskać i zjeść!
    6. Bombki mogą zastąpić mandarynki owinięte nitką.
    7. Ryż preparowany mógłby robić za śnieg na choince :)
    8. Łańcuch z makaronu: trzeba wziąć makaron w takim kształcie, aby dał się nanizać czy np. penne. Można go kupić już w trzech kolorach lub pomalować samemu barwnikami spożywczymi lub jak kto woli farbami plakatowymi. Nanizać na sznureczek lub tasiemkę i zrobić łańcuch. A resztę penne polecam ugotować al dente, na patelni rozgrzać Pesto wrzucić do niego makaron, zamieszać i mamy pyszny obiadek :) Tutaj mój autorski łańcuch:
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3974627295284&set=o.304181689608400&type=1&relevant_count=1
    i
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3974624255208&set=o.304181689608400&type=1&relevant_count=1

    Pozdrawiam i wszystkim życzę Wesołych Świąt :)
    facebook: Anna R. Pająkiewicz