Sposób na zielonego szparaga

embed_l0lt7XiM4OiTZDzo2lpESLYjg1x8CQzz

    To trzecie tegoroczne podejście do szparagów. Pierwsze znajdziecie —> TUTAJ. Wtedy były białe, jednoznacznie zaś stwierdzam, że najbardziej do gustu przypadły mi zielone. Nie trzeba ich obierać,juhuuuu!!! :) I wrażenie mam, że są delikatniejsze, choć może to tylko wrażenie… Drugiego podejścia na blogu nie będzie, bo przepis prosty niezwykle: szparagi ugotować, osolić i  zjeść :). A trzecie, czyli to dzisiejsze jest nieco rozbudowane. Tutaj szparagi występują jako dodatek do obiadu. Co  na obiad? Otóż filet z kurczaka i młode ziemniaki. Prosta sprawa! Wszystko oczywiście ugotowane na parze…

    ZALETY GOTOWANIA NA PARZE

    Same zalety! ;)

  • To co gotujemy nie jest poddawane bardzo wysokim temperaturom-do 100′ C, dzięki czemu produkty zachowują większą ilość witamin i innych cennych składników, np. soli mineralnych
  • Gotowanie bez tłuszczu zmniejsza kaloryczność potraw
  • Potrawy zachowują naturalny smak, wygląd oraz aromat
  • Taki rodzaj przyrządzania potraw jest szczególnie polecany osobom cierpiącym na choroby żołądka, jelit,, woreczka żółciowego, lub stany zapalne dwunastnicy, ale również cierpiącym na dolegliwości ze strony układu sercowo- naczyniowego, czy mające problemy miażdżycowe, ze względu na konieczność obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Oczywiście jest to świetny sposób również dla osób z nadwagą, cierpiących na zaburzenia materii, ale i alergików. 

                                                                  

 

          ZIELONE SZPARAGI Z PARY JAKO DODATEK DO OBIADU

  • Filet z kurczaka- 1/2
  • Młode ziemniaki- 3-4
  • Szparagi zielone- 1/2 pęczka
  • Sezam- 1 łyżka
  • Zioła prowansalskie
  • Przyprawa Delikat Knorr do mięs
  • Sól

          Zaczynamy od ziemniaków. Obieramy, myjemy i posypujemy ziołami. Gotujemy 50min. Szparagom ucinamy „nóżki” i myjemy pod zimną wodą. Gotujemy 40 min(lub krócej, u mnie nikt nie lubi al dente ;) ). Filet z kurczaka oczyszczamy i posypujemy przyprawą. Gotujemy 20min. Teraz możemy na suchej patelni patelni podprażyć sezam, którym posypujemy ugotowane szparagi.

                                              

i wcinamy…

                                                 

                                                                   

                                                                       Szparagi na stół

Kaloryczność:
Filet z kurczaka:100g=99 kcal
Ziemniaki:100g=80 kcal
Szparagi:100g=20 kcal

  • super! bo uwielbiam szparagi ale jakos ich w domu nie przygotowuje….czas zaczac:)

  • Tak,myślę że warto spróbować :) Na początek polecam zielone-mniej czaso i pracochłonne ;) Ja bardzo długo byłam przyzwyczajona do tych ze słoika, bo wiadomo, że tak najłatwiej, ale wiadomo, że to co świeże i do tego przygotowane własnoręcznie smakuje najlepiej :)

  • -_-

    gdzie szparagi 40 minut gotować ???????!