Słodkie buraczki gotowane na parze

embed_N5Jv8agPKnwI7ljROVjoTYrG3RPngwzz

       Dzisiaj nie będzie przepisu na obiad, kolację, czy śniadanie. Tym razem postawiałam na dodatek jakim jest burak a zasadzie są nimi buraczki. Chcę Wam pokazać, że można w sposób niezwykle prosty przygotować sobie takie cudo. U mnie w domu zawsze buraczki występowały jako dodatek do kotleta mielonego i ziemniaków oczywiście. Połączenie wprost genialne, chyba przyznacie! :)

       Buraki ugotowane na parze w łupinach, potem starte na tarce i przyprawione są na słodko. Nie ufam ludziom, którzy nie dosładzają buraków ;) Tym razem  smak podkręcił koncentrat pomidorowy i odrobina słodkiej papryki. Żeby całość miała ciekawą konsystencję i co istotne przetrwała w niezniszczonej formie do dnia drugiego, bo przecież nie jednokrotnie trzeba nagotować na dwa dni ;) zabieliłam wszystko gęstym jogurtem naturalnym. Pyszne!

        SŁODKIE BURACZKI GOTOWANE NA PARZE Z KONCENTRATEM

  • Burak ćwikłowy- 3 średnie
  • Cukier trzcinowy- 1 łyżka
  • Sól morska
  • Jogurt naturalny gęsty- 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy Pudliszki-  1 łyżka
  • Słodka papryka- 1/3 łyżeczki

          Buraki obmywamy i gotujemy w łupinach. Minimum 1godz. Jeżeli są to buraki starsze musimy pogotować je troszkę dłużej. Po ugotowaniu schładzamy w zimnej wodzie,obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o gróbych oczkach. Dodajemy cukier, koncentrat, paprykę i sól do smaku. Mieszamy dokładnie i dodajemu jogur, mieszamy ponownie. Możemy podać w ten sposób jeszcze ciepłe buraczki. Jeżeli wymagają podgrzania, wystarczy na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Mikrofalówka nie jest najlepszym sposobem ze wzgledu na jogurt, który nie jest tłustą śmietaną, przez co z naszych buraczków mogą zostać wiórki :)
* Gotując buraki na parze w kubraku, znaczy w łupinie zatrzymujesz w nich ich wszelkie cenne składniki
   odżywcze, które podczas normalnego gotowania w garnku, przedarłyby się do wody, którą później byś
   wylał/a :)
              
                                                                                                      

              Zapraszam Was oczywiście po więcej buraczkowych przepisów, smacznego! :)

Kaloryczność
Burak ćwikłowy:100g=43 kcal
Cukier trzcinowy:100g=370 kcal
Jogurt naturalny gesty:100g=60 kcal
Koncentrat pomidorowy Pudliszki:100g=92 kcal
  • lightandpleasant

    buraczki <3 nawet nie wiesz jakiej mi ochoty narobiłaś :) mniam!

  • Antenka

    buraczki na słodko, moje ulubione:D

  • Małgorzata Kamila

    dzięki za ciekawy post

  • Bet

    Czy do słoików jako przetwory również gotujesz buraki na parze?

  • Karina Falkiewicz

    Nie robię przetworów… :) U mnie wszystko jest zjadane na bieżąco ;) Ale gdyby je zawekować nie powinno być chyba żadnego problemu.