Sezamkowo łososiowo a sos błękitny.

PB180318.1

    Łososia najbardziej lubię tego wędzonego. Wędzony łosoś i cytrynka-żadnego pieczywa i żadnych hamulców! :)

   Smażony to ten od mamy,gotowany na parze z warzywami odkryty kilka lat temu,ale jedzony sporadycznie w tym jednym jedynym miejscu. Lubię tego gotowanego,delikatnego i wcale nie brakuje mi tej chrupiącej skórki,która teoretycznie jest nieodzowną częścią dobrej rybki.

SEZAMKOWY ŁOSOŚ
  • Filet z łososia świeży
  • Brokuły- najlepiej świeże podzielone na większe różyczki
  • Ziarno sezamu- do obtoczenia rybki,ale należy je uprzednio uprażyć(chyba,że mamy już prażone),a jak opisuję TUTAJ
Łososia i brokuły nastawiłam na parowanie 25minutowe. Do uprażonego sezamu dodałam szczyptę soli,wymieszałam na talerzyku. Ugotowanego,ciepłego łososia obtoczyłam w ziarnie.  Brokuły do smaku posoliłam delikatnie po wierzchu. Na talerzu wszystko już polałam opisanym poniżej sosem :)
 
BŁĘKITNY SOS

Może i nie wygląda zbyt ciekawie,ale to chyba ze względu na suszone śliwki,które nadały taki koloryt a gęstość zaś sos uzyskał dzięki serowi. W każdym razie naprawdę polecam,bo jest słodziutki,choć nie zawiera ani grama cukru, gęsty mimo, że żadną mąką nie zagęszczany. Łososiowi się spodobał ;)

  • 3 dojrzałe,soczyste i słodkie gruszki
  • 6-8 suszonych śliwek
  • Ser Błękitny Lazur- 50g
Wszystko miksujemy. Najpierw dobrze gruszki a potem tylko przez moment śliwki z serem żeby ich całkowicie nie rozmaślać ;). Sos można jeść na zimno,ale w sytuacji dania na ciepło polecam podgrzanie :)

           Kalorie:

Sezamkowy łosoś:

  • Filet z łososia gotowany:100g=260 kcal, 150g(1 porcja)=390 kcal
  • Brokuły gotowane:100g=24 kcal,60g(1 porcja)=14,5 kcal
  • Sezam: 100g=640 kcal,20g(1 porcja)=128 kcal

Sos:

  • Gruszka:100g=58 kcal
  • Śliwka suszona:100g=267 kcal
  • Błękitny lazur: 100g=360 kcal,30g(1 porcja)=108 kcal