Schabik parowany z grillowanym boczusiem

embed_1HJvPw7sS5rfKuc4fTtbj20VVxNz5Azz

       Ostatnimi czasy oskarżana jestem o żywienie się wyłącznie trawą. O co chodzi? Otóż moi znajomi, koledzy, oczywiście nie wszyscy, którzy wybiórczo przeglądają zdjęcia lądujące na blogu stwierdzają jednoznacznie, iż: mięcha brak! Faktycznie, jakoś ostatnio moja potrzeba spożywania białka chyba zmalała. Za to wzrosła potrzeba naleśnikowa ;) Wyczuwam, że niedługo znowu będę jeść naleśniczki…
      Wracając jednak do kwestii spożywania mięsa. Dziś się wreszcie pojawia. Jest to kotlet schabowy gotowany na parze. Dodatkiem jest tutaj grillowany boczek i młode ziemniaki pokrojone w talarki, oczywiście posypane świeżym koperkiem.

                                         

                  SCHABOWY GOTOWANY NA PARZE Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI I GRILLOWANYM BOCZKIEM

  • Schab- 1 kotlet
  • Przyprawa Kotanyi do karkówki z grilla- ok.1 łyżka
  • Boczek wędzony parzony- 2 plasterki
  • Ziemniak- 1 duży/2 małe
  • Koperek świeży
  • Oregano świeże
  • Sól

           Kotleta rozbijamy. Posypujemy przyprawą. Zostawiamy tak „zamarynowanego”. W tym czasie obrane ziemniaki kroimy w cienkie talarki, wkładamy do parowaru i gotujemy:40-50min. Kotleta wkładamy do gotowania na 25min. przed końcem gotowania ziemniaków. Grillowanie boczku nie zajmie nam więcej jak 10 min. Układamy plasterki na suchej rozgrzanej patelni grillowej, po czym smażymy ok.3-4min. na średnim „gazie”,na koniec podkręcam znowu na maksimum na ok.1min., zmniejszamy znów do połowy i przewracamy. Powtarzamy czynność. Plasterki zgrillowanego boczku (osuszamy z nadmiaru tłuszczu papierowym ręcznikiem)układamy na ugotowanym schabie, kładziemy gałązkę świeżego oregano, czy innej przyprawy. Talarki posypujemy koperkiem i solimy.

                                                  

                                                       

Kaloryczność:
Schab:100g=131 kcal
Boczek parzony:100g=260 kcal
Młode ziemniaki:100g=70 kcal

  • Caruniu! takiego schabiku bym nie pogardziła.