Sałatka polana dressingiem z octu winnego

P3100111.1

   Po prostu musiałam zjeść sobie pomidory z ogórkiem polane octem. Smak znany mi z dzieciństwa,choć nie wyniesiony z domu. U nas tego nie było. Ciocia dodawała octu i bardzo,ale to bardzo tego nie lubiłam. Jak widać odmieniło mi się :) Być może to kwestia octu. Kiedyś nikt nie dodawał octu winnego,czy tych wszelakich innych dzisiaj nam dostępnych, tylko taki najzwyklejszy. No a taki to tylko do galaretki ;)
   Dzisiejsza sałatka jak to u mnie bywa- tak na szybko,w pięć minutek i przekąska gotowa!

     SAŁATKA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW,OGÓRKA Z OLIWKAMI POLANA DRESSINGIEM Z OCTU WINNEGO

  • Pomidor- 2 małe
  • Ogórek- 1/2 dużego lub 1 mały
  • Oliwki zielone drylowane- ok.10
  • Cebula czerwona- 2 plastry pokrojone w grubsza kostkę
  • Czerwony ocet winny- 4 łyżki
  • Oliwa z oliwek- 2 łyżki
  • Oregano suszone- 1 łyżka
  • Tymianek suszony- 1 łyżka
  • Koperek świeży- 1 łyżeczka
  • Sól- szczypta
  • Fruktoza- 1 łyżeczka

          Pomidora kroimy w ćwiartki-nie obieramy,ewentualnie w ósemki,ogórka w grubsze plastry.Wsypujemy do miseczki, na wierzch kładziemy oliwki. Posypujemy cebulą. Oliwę mieszamy z octem,solą i fruktozą.Wszystko posypujemy ziołami,polewamy dressingiem tuż przed podaniem.

Kalorie:

  • Pomidory:100g-1 mały pomidor=20 kcal
  • Ogórek:100g=16 kcal
  • Cebula czerwona:100g=33 kcal
  • Koperek świeży:100g=26 kcal
  • Oliwki zielone:100g=16 kcal
  • Ocet winny-1 łyżka=3 kcal
  • Oliwa z oliwek-1 łyżka=120 kcal
  • Fruktoza-1 łyżeczka-20 kcal