Sałata z kurczakiem na parze i pomarańczami

IMG_5791.3

   Ostatnio chodzą za mna kuraki. Nic na to nie poradzę. Dobrze, że nie dosłownie, bo ogólnie rzecz biorąc za ptactwem w formie jak najbardziej żywej nie przepadam. Przyczyną z pewnością jest sam mistrz Hitchcock i jego sławny film pod tym samym tytułem. Nie pokazujcie go dzieciom, bo będą miały taką traumę jak ja! Traumę, która chyba będzie towarzyszyć mi do końca moich dni. Ciężka sprawa.

    Wobec tego serwuję Wam dzisiaj sałatę z kurakiem z parowaru z pomarańczami. Świetna lekka przekąska. Do tego niezwykle aromatyczna, dzięki świeżemu rozmarynowi, który również sie tam znalazł, ale przede wszystkim, dzięki pomarańczom. Mam nadzieję, że zdecydujecie się na to ciekawe połączenie!

SAŁATA Z KURCZAKIEM NA PARZE I POMARAŃCZAMI
  • Filet z kurczaka- 1/2
  • Estragon suszony- 1 czubata łyżka
  • Kurkuma- 1/2 łyżeczki
  • Imbir- 1/3 łyżeczki
  • Sól morska
  • Sos  sojowy ciemny- 1 łyżka
  • Sałata lodowa- 1/2 mniejszej główki
  • Pomarańacza- 1 średnia
  • Pestki słonecznika- ok.2 łyżek
  • Rozmaryn świeży- ok. 4 pędków :)
  • Oliwa z oliwek- ok.1 i 1/2 łyżki

   Zaczynamy od rozebrania kuraka :) A dokładnie od oczyszczenia. Po tej operacji należy pociąć go w kosteczkę ok.2x2cm. Ścieramy skórkę z połowy sparzonej pomarańczy na tarce. Mięso wkładamy do miseczki, wsypujemy przyprawy, dodajemy skórkę z pomarańczy i wlewamy sos sojowy. Mieszamy dokładnie. Najlepiej jest odstawić do lodówki na min. 1 godz. Parujemy mięso 20min. Dodajemy do umytej i osuszonej sałaty lodowej(ciepłe lub zimne). Pomarańczę kroimy w plastry i na czwórki. Odkrajamy białe boki. Dodajemy do sąłaty. Z gałązek rozmarynu odrywamy listki, dodajemy do sałatki. Na koniec posypujemy podprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika i polewamy oliwą z oliwek.

Smacznego!