Ryż z jabłkami gotowane na parze

embed_VbFsvuuAI9i0zvSB6EVHHNtMC6lcAQzz

 -Cynamonem mi coś pachnie.Deser będzie jakiś?
 -Nie.
 -Jak to nie???
 -No nie.To obiad.
 -Hmmm…To co to?
 -Jabłko z cynamonem i ryż.
 -… To wiesz co?
 -Co?
 -Zrób mi „takie”.
   :)

     Cynamon nie tylko uwodzi zapachem, choć to niezwykle istotne, bo ów aromat jest w stanie poprawić naszą pamięć. Ten sproszkowany, najlepiej jeśli sami zmielimy korę, zmieszany z miodem tworzy świetną maseczkę. Możemy w ten sposób podjąć walkę z trądzikiem, ropnymi wypryskami, spróbować rozjaśnić cerę, czy złagodzić przebarwienia na skórze.

                        

     RYŻ BASMATI I JABŁKO POSYPANE CYNAMONEM I RODZYNKAMI GOTOWANE NA PARZE

2 porcje:

  • Ryż basmati- 1 torebka
  • Jabłko- 2
  • Rodzynki sułtańskie- 2 łyżki
  • Cynamon- 2 łyżeczki
  •  Fruktoza- 2 łyżki

    Ryż wkładamy do przeznaczonego pojemnika do gotowania na parze i zalewamy wrzątkiem. Wstawiamy do parowaru- 35min. W tym czasie obieramy jabłka, kroimy na małe kawałki,posypujemy cynamonem i rodzynkami. Wstawiamy do parowaru pod koniec gotowania ryżu-na 5-7min. Po wyłożeniu na talerz posypujemy fruktozą (cukrem).

                                                                                            

                                                                                            

Kaloryczność:

  • Ryż basmati:100g=344 kcal
  • Jabłko:100g=50 kcal,145g-1 jabłko=72,5 kcal
  • Rodzynki sułtańskie:100g=277 kcal
  • Cynamon mielony:100g=247 kcal
  • Fruktoza:100g=400 kcal
  • wspaniałe zdjęcia!!! aż pachnie u mnie!!!!

  • haha xd
    uwielbiam tego typu dialogi.
    i takie dania. jeju, jakbym zaczęła jeść, nie dałabym rady się opanować!
    połączenie cynamonu i jabłek to poezja.

  • Uwielbiam takie połaczenia

  • Cynamon jest jedną z moich ulubionych przypraw. Jest przezdrowy, przesmaczny i jak pachnie! <3

  • Ja również często stosuję cynamon-zapach, ostrawy smak. I widać co potrafi zrobić z takim prostym daniem :)