Rybko-kulki z pary z zielonym pureeee,mniam!

IMG_6119.1

     Miał być zwykły kawałek ryby i groszek, o tak po prostu. Zmieniłam jednak zdanie w trakcie „produkcji” mojego obiadu. Czasem tak mam, no i dobrze!

    Najpierw groszek zamieniłam w puree. Naoglądałam się trochę tego zmiksowanego groszku na różnych blogach. Każdy ma swój sposób na to danie a w zasadzie dodatek. Nigdy nie jadłam, pomyślałam że trzeba wypróbować tym bardziej, że groszek lubię, a puree…nie znoszę! Mam tu na myśli oczywiście to standardowe- ziemniaczane, które kojarzy mi się z bezsmakową ciapatają…a fuuujjj!!! To co dzisiaj powstało z groszku zaskoczyło mnie niesamowicie. Słodkawy smak przełamany odrobiną kwaskowatości soku z cytryny. Nic mnie tu nie mdliło, bo nie dodałam masła a olej rzepakowy i to nawet sporo, który nadał delikatności i lekkości konsystencji. Odrobina soli, ziół prowansalskich i mały ząbek czosnku- nic w nadmiarze, całkiem spokojnie! Co niektórzy wyjadali z miski palcami, tak smakowało!

    Filety z mintaja z kolei zamieniłam w pulpeciki. Doprawiłam je świeżym tymiankiem, naturalną przyprawą do ryb, solą morską a „skleiłam” na odtłuszczony mielony len i mąkę kukurydzianą. Lepiły się niezwykle łatwo i szybko co ja ogromnie sobie cenię. W smaku są bardzo delikatnie, dlatego też oprószyłam je odrobinkę świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Doskonałe, będzie powtórka! :)

             PULPETY RYBNE I PUREE Z ZIELONEGO GROSZKU GOTOWANE NA PARZE

Pure z zielonego groszku:

  • Groszek zielony mrożony- 1 i 1/2 szklanki
  • Olej rzepakowy- 4 łyżki
  • Sól morska- 1/4 łyżeczki
  • Czosnek- 1 mały ząbek
  • Zioła prowansalskie- 1/2 łyżeczki
  • Cytryna- sok świeżo wyciśnięty 1 łyżeczka
          Groszek gotujemy na parze przez 15min. Po tym czasie wyjmujemy, wrzucamy do miski/ blendera, jakiegokolwiek naczynia, w którym będziemy miksować. Dodajemy olej i zaczynami miksowanie. Potem czosnek i kiedy nam się już zmiksuje dodajemy resztę przypraw oraz sok miksując tylko do połączenia składników.

Pulpety rybne:

  • Filet z mintaja- 2
  • Jajko- 1 żółtko
  • Len mielony odtłuszczony- 1 łyżka
  • Mąka kukurydziana- 3-4 łyżki
  • Przyprawa do ryb 100% naturalna- 1/2 łyżki
  • Sól morska- 1/2 łyżeczki
  • Tymianek świeży- 1 łyżeczka listków
           Filety gotujemy na parze 15min. Miksujemy je ze wszystkimi składnikami, poza mąką. Mąkę dodajmy stopniowo, mieszamy masę łyżką. Konsystencja musi być zwarta, ale nadal wilgotna. Nie możemy dodać za dużo mąki, bo wówczas podczas gotowania pulpety zrobią się zbyt twarde. Kulki formujemy rękoma zwilżonymi w zimnej wodzie- mamowa rada :) Układamy w parowarze na kawałku papieru do pieczenia/gotowania na parze. Wówczas będziemy mieć pewność, że nie przywrą nam do dna. Gotujemy 20min. Podajemy razem z puree z zielonego groszku i skrapiamy cytryną.

Kaloryczność
Groszek zielony:100g=83 kcal
Filet z mintaja:100g=92 kcal
Mąka kukurydziana:100g=337 kcal; 1 łyżka=33,7 kcal
Len mielony odtłuszczony:100g=332 kcal, 1 łyżka=16,6 kcal
Jajko-1 sztuka=95 kcal
Czosnek-1 ząbek=3 kcal
  • Ann

    mmm wygląda super smakowicie :) chętnie skorzystam z Twojego przepisu :) i dodaję Cię do obserwowanych

    • Bardzo mi miło, witam Cię! :) A przepis polecam, warto wypróbować :)

  • smaki, kolory, bosko, pachnie wiosną;)

  • Jaką mąką mogę zastąpić mąkę kukurydzianą? zakupiliśmy ostatnio parowar i cieszę się że odkryłam twoją stronę bo nie za bardzo miałam pomysły na ciekawe obiady;) pozdrawiam

    • Wobec tego witam w moich skromnych progach i zapraszam po pomysły i inspiracje :) Mąkę kukurydzianą możesz zastąpić standardową ziemniaczaną, w tych samych proporcjach. Pozdrawiam i życzę smacznego! :)