Rukola z łososiem na parze,lekko!

IMG_7112.1

Zanim zaproszę Was na żurek, który właśnie gotuje się w mojej kuchni, proponuję szybką i pyszną sałatę. Odpowiednio podana z pewnością doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. Moja wersja jest raczej rzekłabym lunch’ ową. Pożarłam na stojąco i wybiegłam z domu brać udział w dzikich walkach, które mają teraz miejsce we wszystkich chyba sklepach, sklepikach, na targach, o marketach nie wspominając…

Z uwagi na fakt, iż przygotowałam tylko jedną porcję, tak egoistycznie tym razem, zdecydowałam się na użycie jajek przpiórczych. Są malutkie w sam raz na jeden kęs i chyba lepiej zdają egzamin w przypadku dania szybkiego, szybkiego do spałaszowania. Jest też łosoś ugotowany na parze, oprószony płatkami czosnku, pyszny! Do tego pomidory suszone, których słodycz doskonale przełamuje się z ostrą Rukolą Fit&Easy, na której podałam sobie te wszystkie pyszności. A rzeżucha, rzeżucha niby do dekoracji, ale przecież zjeść trzeba i dobrze, bo to dodatkowy smakołyk! Wszystko polane wąską strużką kremu balsamicznego, który jest lekko gęsty i niewielka ilość tego dodatku nadaje smak potrawie.

 

 

 

RUKOLA Z PRZEPIÓRCZYMI JAJAMI I ŁOSOSIEM GOTOWANYM NA PARZE

  • Jaja przepiórcze- 4
  • Łosoś norweski- 50g
  • Czosnek w płatkach (ja mam w młynku)
  • Pomidory suszone w oleju- ok.4-5 sztuk
  • Rukola Fit& Easy
  • Rzeżucha
  • Krem balsamiczny
        Zaczynamy od filetowania łososia. Nie jest to czynność trudna, aczkolwiek potrzebny jest do tego specjalny nóż. Jeżeli nie posiadasz to po prostu weź ten który jest cienki, ostry i gruby. Ja swój gdzieś zapodziałam i doszłam do wniosku, że dobrze się stało, iż nie zostałam…chirurgiem. Kiedy już pozbędziemy się skóry z ryby obmywamy ją delikatnie pod wodą i układamy w parowarze na papierze do gotowania/pieczenia. Posypujemy obficie płatkami czosnku. Nastawiamy na 15min. Ja gotowałam kawałek 150g.  Jednocześnie wkładamy jaja.
        Kiedy wszystko nam się już ugotuje możemy wcinać sałatę z jeszcze ciepłą rybą krojąc ją na kawałki, podając z jajkami, pomidorami- u mnie wszystko w całości. Na koniec tuż przed samym podaniem polewamy kremem balsamicznym. PYSZNE!!!
* Jeżeli nie masz kremu balsamicznego zastąp go octem balsamicznym. Dodaj do smaku trochę miodu!
* Po ugotowaniu spróbuj, czy łosoś wymaga wg. Ciebie solenia. To jest ryba, która ma dość słony smak, dlatego możesz wcale nie potrzebować przyprawiać jej dodatkowo. Jeżeli się zdecydujesz najlepiej jeżeli użyjesz soli morskiej, posypując rybę zanim trafi ona do sałaty.

     Przed nami z pewnością jeszcze przepis na pyszny lekki żur. U mnie  będzie on na białej kiełbasie. Musicie zacząć od ZAKWASU, to ostatni dzwonek żeby go nastawić! Nie zwlekajcie :)