Pulpeciki z serem i pieczary z pary :)

IMG_1170.1

   Pulpeciki zrobiła moja mama.Ja dodałam na wierzch żółty ser i na zagrychę pieczarki posypane koperkiem. Chyba gdyby nie ten fakt pomocy mamy, to byłby kolejny dzień jedzenia byle czego, wynikający z wszechogarniającego mnie lenia . Leń mój to raczej kiepski humor. Zaś owy kiepski humor to bardziej taki dołek. Dół w zasadzie. No to czekam…

 

                                                               

    PULPECIKI GOTOWANE NA PARZE Z PIECZARAMI

  • Mięso mielone (drobiowe)- 1kg
  • Cebula- 1 średnia
  • Jajko- 2 
  • Bułka tarta- 5 łyżek +
  • Pieczarki
  • Koperek świeży
  • Ser żółty Liht (HIT z Ryk)- 2 łyżki startego
  • Pestki dyni- 1 łyżka
  • Sól
  • Pieprz kolorowy

          Do mięsa dodajemy jajka i bułkę oraz starta na tarce o małych oczkach cebulę. Wyrabiamy dokładnie dodając do smaku sól i pieprz. Formujemy pulpeciki. Pieczarki myjemy, jeśli trzeba to obieramy. Wszystko gotujemy w parowarze przez 25min. Na 3-5min. przed końcem gotowania na każdego pulpecika wysypujemy po łyżce startego sera. Po ugotowaniu posypujemy pestkami dyni.Pieczarki zaś doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy posiekanym koperkiem.

                                                                      

Kaloryczność:
Mięso mielone drobiowe:100g=143 kcal
Pieczarki:100g=16 kcal, 1 sztuka=4,80 kcal
Pestki dyni:100g=556 kcal, 1 łyżka=83,4 kcal
Koperek świeży:100g=26 kcal
Ser Hit Light z Ryk:100g=263 kcal

  • ale super, nie jadłam nigdy takiego… mielonego z serem!

  • Uznałam,że takie same byłyby zbyt samotne ;) A ciągnący się i gorący żółty ser to przecież fajna sprawa :)

  • Świetny przepis!