Wiosna idzie, nie ma słońca. Brak satysfakcji gwarantowany. Ledwo wstałam prawą nogą z łóżka a już ciemno, patrz poniżej na załączonych zdjęciach. Nie zrażaj się jednak i zagryź to zdrowym obiadem.
Proponuję dzisiaj pulpeciki gotowane na parze z dodatkiem kapusty pekińskiej. To coś jak gołąbki z Pekinu? Jeżeli coś takiego istnieje, to to właśnie ta potrawa! :) Pulpeciki obtoczyłam w czarnym sezamie, który jadłam pierwszy raz w życiu i kompletnie nie wiedziałm co z nim zrobić. Potraktowałam go więc tak jak ten zwykły i stwierdzam, że ten ciemny jest delikatniejszy w smaku, wobec czego dużo bardziej w moim guście. Kulki podałam na pełnoziarnistym spaghetti, które przyprawiłam uwaga… przyprawą do pizzy! :)
PULPECIKI Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ GOTOWANE NA PARZE PODANE Z PEŁNOZIARNISTYM SPAGHETTI
- Mięso mielone z indyka- 0,5 kg
- Kapusta pekińska- po posiekaniu 1 szklanka
- Siemię lniane mielone- 4 łyżki
- Musztarda francuska- 1 łyżka
- Jajko- 1
- Cebula granulowana- 2 łyżki
- Koperek suszony- 2 łyżki
- Tymianek suszony- 1 łyżka
- Czosnek staropolski suszony- 1 łyżka
- Czosnek kolorowy suszony- 1 łyżka
- Sezam czarny- 4-5 łyżek
- Sól morska
- Pieprz kolorowy
- Spaghetti pełnoziarniste- 1 porcja
- Oliwa z oliwek- 1 łyżeczka
- Przyprawa do pizzy po sycylisku Kamis- 1 łyżka