Pulpeciki z kapustą pekińską gotowane na parze

IMG_5074.1

   Wiosna idzie, nie ma słońca. Brak satysfakcji gwarantowany. Ledwo wstałam prawą nogą z łóżka a już ciemno, patrz poniżej na załączonych zdjęciach. Nie zrażaj się jednak i zagryź to zdrowym obiadem.

    Proponuję dzisiaj pulpeciki gotowane na parze z dodatkiem kapusty pekińskiej. To coś jak gołąbki z Pekinu? Jeżeli coś takiego istnieje, to to właśnie ta potrawa! :) Pulpeciki obtoczyłam w czarnym sezamie, który jadłam pierwszy raz w życiu i kompletnie nie wiedziałm co z nim zrobić. Potraktowałam go więc tak jak ten zwykły i stwierdzam, że ten ciemny jest delikatniejszy w smaku, wobec czego dużo bardziej w moim guście. Kulki podałam na pełnoziarnistym spaghetti, które przyprawiłam uwaga… przyprawą do pizzy! :)

PULPECIKI Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ GOTOWANE NA PARZE PODANE Z PEŁNOZIARNISTYM SPAGHETTI

  • Mięso mielone z indyka- 0,5 kg
  • Kapusta pekińska- po posiekaniu 1 szklanka
  • Siemię lniane mielone- 4 łyżki
  • Musztarda francuska- 1 łyżka
  • Jajko- 1
  • Cebula granulowana- 2 łyżki
  • Koperek suszony- 2 łyżki
  • Tymianek suszony- 1 łyżka
  • Czosnek staropolski suszony- 1 łyżka
  • Czosnek kolorowy suszony- 1 łyżka
  • Sezam czarny- 4-5 łyżek
  • Sól morska
  • Pieprz kolorowy
  • Spaghetti pełnoziarniste- 1 porcja
  • Oliwa z oliwek- 1 łyżeczka
  • Przyprawa do pizzy po sycylisku Kamis- 1 łyżka
      Do mięsa dodajemy jajko i wszystkie przyprawy, mieszamy. Kiedy się połączą dodajemy musztardę, mieszamy, drobniutko posiekaną kapustę pekińską i dodajemy siemię lniane. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Mieszamy by wszystko dokładnie się połączyło. Odstawiamy na kilka minut. Kulki najlepiej jest formować zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi. Gotujemy je na parze ok.15min. Po tym czasie od razu obtaczamy we wcześniej uprażonym na suchej patelni czarnym sezamie. Spaghetti gotujemy wg. instrukcji podanej na opakowaniu, byle al’dente, bo takie jest zdrowsze :) Po odcedzeniu makaron skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek i posupujemy Przyprawą do pizzy po sycylijsku, mniammm!
Smacznego!

  • Pycha :) A pogoda nam się po południu pięknie poprawiła – słoneczko świeciło aż miło :)

    • U mnie kolejny dzień ponury :( A już było tak ładnie, tak wiosennie. Czekam tylko na jakieś ocieplenie i na lepszy humor!

  • świetna:)

  • Marzy mi sie teraz takie spaghetti :)

  • Emilia

    Danie bardzo dobre chociaz je troszke zmodyfikowalam. Moje pulpety gotowalam troszke dluzej, zamiast sezamu dodalam uprazony slonecznik ale do makaronu a nie pulpetow, oprocz tego do makaronu dodalam pomidory suszone a nastepnym razem dodam jeszcze pesto czerwone :) mniam