Przygotowana na parze sałatka z zielonych szparagów i cieciorki z truskawkami

IMG_2461.1

Koniec czerwca, kiedy jak nie teraz najlpiej jest korzystać z uroków lata, smakować je. To własnie teraz sezonowe warzywa i owoce bedą najsmaczniejsze. Nadal jeszcze możemy spotkać szparagi, które są doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Warto wypróbować je na wszelkie możliwe sposoby, jak choćby ostanio na blogu w przepisie na dorsza bałtyckiego z letnimi warzywami. Można jednak zdecydować się na inną formę podania szparagów i tak właśnie będzie dzisiaj.

Zdecydowanie dzisiejszy przepis polecę na ciepłe letnie wieczory, szczególnie takie spędzone w ogrodzie, czy na tarasie- zarówno to ze znajomymi, jak i te samotne, nie ma znaczenia! Zielone szparagi i truskawki to coraz częściej spotykane połączenie. By taka sałatka stała się bardziej sycąca, dodałam do niej cieciorkę ugotowaną na parze. Przyprawiona została jedynie świeżymi listkami bazylii i mięty, oraz skropiona oliwą z oliwek, octem balsamicznym, a dla wydobycia słodyczy- użyłam syropu z agawy. Podałam ją posypaną startym  parmezanem, który nadaje specyficznej ostrości. Co ważne, sąłatka jest niezwykle prosta w wykonaniu, wobec czego nikt nie powinien mieć z nią żadnych problemów.

 

 

IMG_2442.1

 

 



 

Z PAROWARU SAŁATKA Z ZIELONYCH SZPARAGÓW I TRUSKAWEK Z DODATKIEM CIECIORKI



 

2 Porcje:

  • Cieciorka- 1/2 szklanki
  • Szparagi zielone- ok. 5 sztuk
  • Truskawki- ok. 8 sztuk średniej wielkości
  • Oliwa z oliwek- 1 łyżka
  • Syrop z agawy- 1 łyżeczka
  • Ocet balsamiczny- 1 łyżka
  • Parmezan
  • Sól morska
  • Pieprz kolorowy świezo mielony
  • Świeża bazylia- 3 listki duże
  • Mięta świeża- 3 listki sredniej wielkości

 

 

IMG_2419.1

 

 

 

Cieciorkę zalewamy zimną wodą na ok. 5cm powyżej poziomu i odstawiamy, najlepiej na noc- przynajmniej na ok.8godz. Po tym czasie gotujemy ja na parze, czyli w pojemniku do gotowania ryżu zalewamy ją wrzątkiem na 2cm powyżej poziomu i parujemy ok.40min. Po uparowaniu odstawiamy do ostygnięcia. Szparagi myjemy pod bieżąca wodą i odłamujemy końcówki, które moga być zdrewniałe. Parujemy je 8-10min. Czekamy aż ostygną i kroimy na mniejsze kawałki-ok.2-3cm. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki ikroimi w plasterki- ważne by nie były zbyt cienkie. Mieszamy wszystkie składniki razem z posiekanymi ziołami. Skrapiamy oliwą, octem balsamicznym oraz syropem z agawy. Na koniec posypujemy startym parmezanem.

 

Smacznego!

 

Zachęcam Cię do przygotowania innych szparagowych przepisów:

1)Szparagi w szynce gotowane na parze

2)Sałatka z gotowanych na parze szparagów

3)Na parze risotto szparagowe z soczewicą

 

 

 

IMG_2403.1