Praliny kokosowo-jaglane na parze gotowane

IMG_4984.1

    Sama przyjemność ich wyrabiania jest przeogromna, choć one same- maleńkie. Pyszne, lekkie i zdrowe kokosowe pralinki z kaszy jaglanej, oprószone kakao. To bezgrzeszne kulki wypelnione po brzegi wspaniałym aromatem i zbilansowanymi składnikami.

    Pralinki zostały przygotowane z kaszy jaglanej ugotowanej na parze, która doskonale sprawdza się jako podstawa deseru. W pysznych kulkach znajdziecie również migdały, otręby orkiszowe, a głównym nośnikiem smaku zaś jest mleko kokosowe i wiórki. Mogę się pokusić tutaj o stwierdzenie, że pralinki smakują nieco podobnie do tych sławnych kokosowych, które znamy z reklam. Te jednak z pewnością są zdrowsze, po drugie wykonane samodzielnie. Oprószone kakao zyskują delikatny czekoladowy posmak. Oczywiście, jeżeli preferujecie możecie je obtoczyć w wiórkach. Będą wówczas kokosowe do granic!

*Przepis został opracowany pod kątem potrzeb osób chorujących na anorexia nervosa. 

KOKOSOWE PRALINY JAGLANE 

  • Kasza jaglana- 3/4 szklanki
  • Mleko kokosowe- 5 łyżek 
  • Otręby orkiszowe- 5 łyżek
  • Migdały mielone- 100g/ 1 opakowanie
  • Wiórki kokosowe- 200g/ 1 opakowanie
  • Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
  • Cukier puder trzcinowy

   Zaczynamy od ugotowania kaszy. Tym razem gotujemy ją na miękko, oczywiście jak zawsze w pojemniku do gotowania ryżu lub takim przeznaczonym do przechowywania żywności. Zalewamy wrzątkiem na ok 2cm. powyżej jej poziomu i parujemy ok.20min. Kasza musi wchłonąć całą wodę i być miękka. Czekamy aż ostygnie. Kiedy kasza jest już zimna, dodajemy mleko kokosowe. Najlepiej najpierw dodać tą gęstą część, później wodę, która oddzieli się tylko wtedy jeżeli mleko będziemy przechowywać w lodówce. Wodę zostawmy i w razie potrzeby rozrzedzimy nią masę pod koniec. Dodajemy otręby. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka minut. Dodajemy cukier puder do smaku, wiórki kokosowe oraz zmielone migdały. Wszystko dokładnie mieszamy. Konsystencja powinna być delikatnie kleista. Masę wstawiamy do lodówki, gdzie stężeje. Po minimum godzinie możemu zacząć formować kulki wielkości orzecha włoskiego, które na koniec oprószamy kakao.

Smacznego!



Zapraszam Was również do spróbowania czekoladowego musu z kaszy jaglanej z dodatkiem chili.

  • rewelacyjny przepis :)

  • zjadła bym … ale jak nie ma … to sobie pomarzę o tym smaku ;)

    • Zapraszam do mnie ;) , właśnie zrobiłem :D Wyszło dużo i super :)

    • Cieszę sie, że się udały! :)

  • Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

  • Ten przepis jest genialny! Uwielbiam kaszę jaglaną, w tu taka opcja przyrządzenia z nich pralinek! :) Zapisuję przepis i zdecydowanie do wypróbowania :)

  • Maleńka zdrowa słodycz ! Świetna alternatywa dla słodkich czekoladek lub kupnych pralinek :)

  • Ten komentarz został usunięty przez autora.

  • Ten komentarz został usunięty przez autora.

  • o kurcze.. dodałam odrobinę brandy i jak pralinki dotrwają do jutrzejszej imprezy – będzie dobrze :)) pozdrawiam cieplutko!

    • O proszę! Wersja „Party” :D Super, mam nadzieję, że nikt ich nie zje i że goście będą mogli skosztować :) Równiez pozdrawiam i życzę udanej imprezy! :)

  • Pani Karino zrobiłam te pralinki…no i wyszły elegancko. Co prawda za mało cukru dałam,ale mimo to bardzo dobre. Nawet mój mąż się zajadał – a on raczej takich wynalazków nie lubi :).