Popołudniowa owsianka,ciasto na parze gotowane i ostry smak piernika…

embed_s18pq7yL05SBhfZlG7ydy5RxvPLfPwzz

   Z ochoty na ciasto, z ochoty na smak cynamonu,imbiru w oczekiwaniu na nadchodzącą wiosnę…Z pewnością dziwne,bo przecież dopiero święta się skończyły i powinnam być nasycona,a nawet może i przesycona owymi łakociami i smakami,a jednak nie jestem. Nie wiem na ile to „ciasto” ciastem można nazwać,ale myślę,że delikatnie mrużąc oko da radę :) Fakt,że zrobiłam je w parowarze osobom nie posiadającym tego urządzenia nie powinien przeszkodzić,powinno wyjść również gotowane w normalnym garnku,bo to taka trochę inna owsianka ;)

                                

       PIERNIKOWE CIASTO OWSIANE GOTOWANE NA PARZE

  • Otręby owsiane- 2 szklanki
  • Płatki owsiane- 3 łyżki
  • Jajko-1
  • Mleko 0%- 250ml
  • Fruktoza-3 łyżki (+/- do smaku)
  • Cynamon- 1,5 łyżki
  • Imbir-1 łyżka
  • Kardamon-1/2 łyżeczki
  • Pieprz biały mielony-1/2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa-1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia-1 łyżeczka
  • Rodzynki sułtanki- garść
  • Czekolada gorzka bez cukru- 2 kostki
  • Płatki migdałów- garść

           Ja sobie wszystkie składniki mieszałam mikserem. Najpierw jajko,mleko,fruktoza.Później wsypałam otręby i  wymieszałam.  Kiedy już troszkę napęczniały dodałam przyprawy i proszek do pieczenia i wszystkie jeszcze raz wymieszałam. Ciasto przelałam w połowie do jednorazowej aluminiowej keksówki (Jan Niezbędny). Posypałam wylane ciasto płatkami owsianymi  i po środku sypnęłam rządek rodzynek.Na to wylałam resztę ciasta.Keksówkę wstawiłam do parowaru i gotowałam ok. 30 min.Potem od razu wyjęłam i po kilku minutach nożem delikatnie odcięłam boki od foremki.Kiedy ciasto całkiem przestygło wyjęłam je i przyozdobiłam co również nadało mu walorów smakowych.Płatki migdałów podprażyłam na patelni i posypałam nimi „ciasto” po czym polałam rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Wszystko dietetyczne :)

                            

                                              Przepis dodaję do akcji „Bądź FIT na wiosnę!”

                                                                     

         Kaloryczność:

  • Otręby owsiane:100g=339 kcal
  • Płatki owsiane górskie:100g=360 kcal
  • Rodzynki sułtańskie:100g=277 kcal
  • Cynamon:100g=447 kcal,5g=1 łyżeczka=12 kcal
  • Imbir:100g=347 kcal,2 g=1 łyżeczka=7 kcal
  • Mleko 0%:100ml= 32 kcal
  • Czekolada gorzka bez cukru „Lekka” Wawel:100g= 557 kcal
  • Płatki migdałów:100g=572 kcal
  • Jajko:1=95 kcal
  • Fruktoza:1 łyżka=22 kcal
  • Witaj,

    powstał pomysł stworzenia osobnego miejsca w sieci, gdzie znajdowałyby się wyłącznie ‚owsiane’ przepisy kulinarne – A te, które Pani opublikowała na swym blogu wydają się nam bardzo ciekawe! Zatem – uprzejmie prosimy o pozwolenie zamieszczenia ich (oraz każdego takiego kolejnego; w formie oryginalnej, wraz ze zdjęciem) w naszej wspólnej Krainie Owsa – Owsiankowie!

    Oczywiście źródło zostanie wyraźnie zaznaczone :)

    Liczymy na pozytywną odpowiedź w komentarzach pierwszego posta na blogu – owsianakraina.blogspot.com

    Z owsianym pozdrowieniem,
    Grupa Owsiankowych Smakoszy

  • Sue

    Widzę po raz pierwszy takie ciacho. Zaskakujesz! :)

  • Bardzo dziękuję za zaproszenie AiShinigami:)
    Sue-cieszę się,że moje ciacho Cię zaskoczyło :D