Pomidorowo-cukiniowy sos na parze

IMG_1475.1

    Te upały mnie zabiją! Nie znoszę takiego żaru a feee! Dlatego też jedyne co mogło dzisiaj powstać to sos pomidorowo-cukiniowy z czerwoną soczewicą jako dodatek do pełnoziarnistych świderków.

    To już kolejny cukiniowy przepis w tym sezonie. Pierwszym były Cukiniowe miseczki z parowaru, które nie dość że smakowite to pięknie się prezentowały. Dzisiejszy obiad to po prostu makaron z sosem. Warto jednak podkreślić, że upichcony własnoręcznie a to się ceni…podobno ;) Przyprawiony pikantnie, ale bez przesady, bo upał i tak wystarczająco pali. Myślę, że fajnie sprawdził się tutaj niewielki dodatek soczewicy. Zagęściła ona nieco sos i spowodowała, że stał się pożywniejszy.

PEŁNOZIARNISTE ŚWIDERKI Z CUKINIOWO-POMIDOROWYM SOSEM Z PAROWARU

  • Makaron świderki pełnoziarniste
  • Pomidory-3 średnie dojrzałe
  • Cukinia żółta- 1 malutka
  • Czerwona soczewica- 3 łyżki
  • Wino białe półwytrawne- ok.100ml
  • Oliwa z oliwek- 1 łyżeczka
  • Papryka słodka- 1 łyżeczka
  • Papryka ostra- 1/3 łyżeczki
  • Chili jalapeno- 1/3 łyżeczki
  • Czosnek- 1 mały ząbek
  • Zioła dalmatyńskie- 1 łyżka
  • Sól morska
  • Cukier trzcinowy- 1 łyżka
  • Parmezan- 1 łyżka startego

    Pomidory należy sparzyć i zdjąć skórkę. Kroimy je w małe kawałeczki, mogą być kwadraciki. Usuwamy przy tym gniazda nasienne. Odlewamy nadmiar wody. Pomidory gotujemy na parze w pojemniku do gotowania ryżu. Dodajemy do nich soczewicę i zalewamy odrobiną wrzątku. Po ok. 10min. wlewamy wino. Gotujemy 30min. W tym czasie gotujemy również cukinię, którą wcześniej kroimy w cienkie ćwiartki. Kiedy wszystko nam się ugotuje, mieszamy z przyprawami, przeciśnieętym przez praskę czoskiem. Makaron oczywiście gotujemy wg. instrukcji. Polewamy go sosem i posypujemy parmezanem.
 Smacznego!









                                                        










Kaloryczność
Makaron pełnoziarnisty:100g=320 kcal
Pomidory:100g=15 kcal
Cukinia:100g=16 kcal
Czosnek-1 ząbek=3 kcal