Pietruszkowe kulki z indyka na parze

IMG_0597.1

     Dzisiaj chcę Wam zaproponować kulki z indyka gotowane na parze podane na fasolce szparagowej, na którą sezon w pełni. Obiad prosty, pożywny i w sam raz na nadchodzące upały.

     Za indykiem nie przepadam. Kojarzy mi się z przerośniętym kurczakiem… Jest to jednak mięso, które jest lekkostrawne i dietetyczne, bardziej od kurzego! Zawiera jednak dużo białka. Wobec tego może warto pokusić się o indyka? Ja podjęłam próbę i nie żałuję. Powstały kulki wypełnione mnóstwem świeżej natki pietruszki. Doskonale połaczyły się z żółtą fasolką szparagową, którą również ugotowałam na parze.

   

     PIETRUSZKOWE KULKI Z INDYKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ GOTOWANE NA PARZE

  • Mięso mielone z indyka- 250g
  • Pietruszka natka- 2 łyżki posiekanej
  • Jajko- 1 żółtko
  • Len mielony- 2/3 łyżki
  • Sól morska
  • Pieprz kolorowy
  • Czosnek- 1 mały ząbek
  • Fasolka szparagowa
  • Oliwa z oliwek/ olej rzepakowy- opcjonalnie
          Fasolkę przygotowujemy tak jak w przepisie na makaron orkiszowy z sosem serowym i szparagową. Wobec tego to właśnie od fasolki zaczynamy. Do mięsa dodajemy żółtko, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku pieprzem i solą i mieszamy. Na koniec dodajemy len mielony i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Kulki formujemy dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie i układamy w parowarze. Gotujemy 10-13min. Tuż przed podaniem możemy skropić wszystko oliwą, ewentulanie również kilkoma kroplami soku z cytryny. Ja podałam swoje kulki i fasolkę z ogórkiem małosolnym, więc już nie musiałam dodawać soku z cytryny :)
        Jeżeli macie ochotę na małosolne ze zdjęć, dajcie znać!!!  Oczywiście są przepyszne i co najważniejsze robią się w ekspresowym tempie! Niestety nie ja jestem ich stwórcą ani wytwórcą wobec czego będę musiała opłacić, czy przekabacić mamę żeby zdradziła przepis ;)
         Zachęcam Was również do zerknięcia do przepisu na rybne kulki z parowaru podane na puree z zielonego groszku, pyszne!

Kaloryczność
Mięso mielone z indyka:100g=85 kcal
Fasolka szparagowa:100g=28 kcal
Jajko-1 sztuka=95 kcal
Len mielony:100g=32 kcal; 1 łyżka=16,5 kcal
  • niesamowicie apetycznie podany obiadek:) pyszności

    • Dziekuję, równie dobrze smakowało ;)

  • Ta fasolka wygląda jak frytki :P

    Bardzo fajne danie, zjadłabym!

    • Hihi :D To w sumie dobrze! Można sobie wyobrazić, że jemy frytki ;)

  • Chętnie takie coś bym zgotowała. Przepis wydaje się być całkiem prosty, a efekt świetny :-).

    • Tak, robi się prosto, szybko a do tego zdrowo :)

  • Świetny przepis :). Lubie zdrowe dania więc aż się dusza cieszy :). Brawo.

  • Pingback: Cukiniowe miseczki z parowaru - ekscentryczny Parowar()