Dzisiaj chcę Wam zaproponować kulki z indyka gotowane na parze podane na fasolce szparagowej, na którą sezon w pełni. Obiad prosty, pożywny i w sam raz na nadchodzące upały.
Za indykiem nie przepadam. Kojarzy mi się z przerośniętym kurczakiem… Jest to jednak mięso, które jest lekkostrawne i dietetyczne, bardziej od kurzego! Zawiera jednak dużo białka. Wobec tego może warto pokusić się o indyka? Ja podjęłam próbę i nie żałuję. Powstały kulki wypełnione mnóstwem świeżej natki pietruszki. Doskonale połaczyły się z żółtą fasolką szparagową, którą również ugotowałam na parze.
PIETRUSZKOWE KULKI Z INDYKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ GOTOWANE NA PARZE
- Mięso mielone z indyka- 250g
- Pietruszka natka- 2 łyżki posiekanej
- Jajko- 1 żółtko
- Len mielony- 2/3 łyżki
- Sól morska
- Pieprz kolorowy
- Czosnek- 1 mały ząbek
- Fasolka szparagowa
- Oliwa z oliwek/ olej rzepakowy- opcjonalnie
Fasolkę przygotowujemy tak jak w przepisie na makaron orkiszowy z sosem serowym i szparagową. Wobec tego to właśnie od fasolki zaczynamy. Do mięsa dodajemy żółtko, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku pieprzem i solą i mieszamy. Na koniec dodajemy len mielony i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Kulki formujemy dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie i układamy w parowarze. Gotujemy 10-13min. Tuż przed podaniem możemy skropić wszystko oliwą, ewentulanie również kilkoma kroplami soku z cytryny. Ja podałam swoje kulki i fasolkę z ogórkiem małosolnym, więc już nie musiałam dodawać soku z cytryny :)
Jeżeli macie ochotę na małosolne ze zdjęć, dajcie znać!!! Oczywiście są przepyszne i co najważniejsze robią się w ekspresowym tempie! Niestety nie ja jestem ich stwórcą ani wytwórcą wobec czego będę musiała opłacić, czy przekabacić mamę żeby zdradziła przepis ;)
Zachęcam Was również do zerknięcia do przepisu na rybne kulki z parowaru podane na puree z zielonego groszku, pyszne!
Kaloryczność
Mięso mielone z indyka:100g=85 kcal
Fasolka szparagowa:100g=28 kcal
Jajko-1 sztuka=95 kcal
Len mielony:100g=32 kcal; 1 łyżka=16,5 kcal
Pingback: Cukiniowe miseczki z parowaru - ekscentryczny Parowar()