Piernik dietetyczny.No ręce odmarzają!

IMG_5379.1

Zdecydowałam, że przygotuję kolejny piernik, bo póki co od dłuższego czasu waszym faworytem jest
—> TEN marchewkowy. Tym razem zachciało mi się takiego przekładanego powidłami śliwkowymi, oblanego czekoladą…No i wyszedł i taaaaak smakował, o taaaaaaaaaaaaaak! Jedyne na co mogę narzekać to kwestia odmrożenia sobie rąk. Już ostatnio robiąc zdjęcia na dworze prawie mi odpadły, ale tym razem nie czułam ich prze dobrych kilka minut! Ach, a w ogóle kiedy zabrałam się za krojenie, dałam radę tylko ten jeden kawałek. Potem zdołałam już tylko zrobić ślad w czekoladzie, który zresztą widać na zdjęciu. Tak zamarzałam!!!

Piernik zrobiony jest z mąki orkiszowej jasnej oraz razowej. Znajdziecie w nim jak na piernik przystało miód, ale i trochę ciemnego rumu z miodem- tak na rozgrzanie. Następnym razem postaram przemycić się ciut więcej goździków i pieprzu, bo lubię taki zdecydowany i ostry smak. Mama mówi, że jak dla niej:”nic dodać, nic ująć”, więc jak sami widzicie- kwestia gustu! Polewa czekoladowa nie zawiera cukru. Zrobiona jest na odrobinie oliwy z oliwek, „połówkowego” mleka i z dodatkiem kakao o obniżonej zawartości tłuszczu. Oczywiście, nie oznacza to wcale, że można objadać się bezkarnie. Pamiętajmy o tym!

IMG_5370.1

PRZEKŁADANY PIERNIK Z PAROWARU Z NUTĄ CIEMNEGO RUMU

  • Jajko- 3 małe/ 2 duże
  • Mleko 0,5%- 3 łyżki
  • Rum ciemny z miodem- 100-150ml
  • Miód wielokwiatowy- 3 łyżki
  • Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu- 2 łyżki
  • Cynamon- 1 łyżka
  • Imbir- 3/4 łyżeczki
  • Kardamon- 1/3 łyżeczki
  • Goździki- ja miałam całe, roztarłam 6 łebków
  • Skórka pomarańczowa krojona- 3/4 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika naturalna- 2 łyżki
  • Mąka orkiszowa eko jasna typ 750- 3/4 szklanki
  • Mąką orkiszowa pełnoziarnista- 1 i 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia- 3/4 łyżeczki
  • Soda- 1/2 łyżeczki
  • Dżem light porzeczkowy- 2 łyżki czubate
  • Powidła śliwkowe light- 3 łyżki
          Polewa czekoladowa
  • Czekolada gorzka bez cukru- 50 gr. tj 1/2 tabliczki
  • Oliwa z oliwek- 2 łyżki
  • Fruktoza- 3 łyżki
  • Mleko 0,5%- 1,3 szklanki
  • Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu- 4 łyżki
  • Ocet balsamiczny- 1 łyżka
  • Orzechy włoskie siekane- 1 garść
     Zaczynamy od miodu i mleka. Podgrzewamy je w rondelku żeby się połączyły. Wsypujemy rozgniecione łebki goździków, lub mielone jeżeli mamy. Kiedy wszystko przestygnie, dodajemy rum. Jajka miksujemy na jednolitą puszystą masę. Powoli wlewamy nasz miód z mlekiem i rumem i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Dodajemy dżem porzeczkowy i wsypujemy powoli zmieszane ze sobą wszystkie suche składniki. Ciasto przelewamy najlepiej do jednorazowej foremki aluminiowej, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia/ gotowania na parze. Potem postępujemy tak jak —> TUTAJ.
     Kiedy piernik dobrze ostygnie i odparuje z wody, po ok.12 godz. Należy go przekroić i przełożyć dżemem. Wstawiamy go wówczas do lodówki na minimium kilka godzin.
    Polewa. W rondelku podgrzej oliwę, deliktanie! Dodaj połamaną czekoladę. Kiedy zacznie się rozpuszczać, dodaj mleko. Cały czas mieszając wsyp fruktozę i kakao. Kiedy wszystkie składniki połączą się ze sobą, zdejmij z ognia. Kiedy polewa lekko przestygnie polej nią piernik i posyp go orzechami. Poczekaj aż polewa na nim ostygnie i wstaw do lodówki, najlepiej na…3 dni :) Po tym czasie będzie smakować Ci najlepiej!
         SMACZNEGO!!!
 
IMG_5381.1
 
 
  • A jakby było fajnie, jakby jednak można było się objadac bezkarnie.. :))

    • Hehe, niestety prawda? ;)

  • Świetny przepis :) Taka lżejsza wersja piernika na pewno przyda się na wigilijny stół.

  • ekstra przepis!
    a zdjęcia piękne ;)

  • WSPANIAŁY! Dopiero z Twojego bloga dowiedziałam się, że w parowarze można ugotować ciasto:) Niesamowite!

    • Wobec tego zapraszam do dalszego zwiedzania ;)

  • Ten „odchudzony” piernik musi doskonale smakować…więcej przypraw ? – pewnie tak – ja też wolę piernik ” z mocnym charakterem” :)

  • cudowny, cudowny!

  • Pycha!:)
    Pozdrawiam :)

  • wspaniały:)

  • dietetyczny.. a przy tym i tak obłędnie wygląda:) smaku mogę się tylko domyślić:D

  • Genialny, porwałabym cały…

  • Wpadlam z rewizytą i do szpiegów się zapisuję bo ładnie tu i bardzo smacznie. Piernik pięknie wygląda i do tego w dietetycznej wersji. :)

  • Świąteczne wypieki są rewelacyjne

  • Anonymous

    To najlepszy piernik jaki jadłam :O sama nie wierzę w to, że jest bez cukru, tłuszczu i mąki pszennej!:) Ja do swojego użyłam mąki żytniej 720 i Basia z pełnego przemiału 1850. Pominęłam rum, dolałam wody gazowanej, a jak ciasto było jeszcze za suche i nie dało się wymieszać to dodałam trochę kefiru :P Uzylam 2 łyzek miodu. Przełożyłam dżemem bez cukru porzeczkowym. I jadłam na świeżo bo tak mi smakował, a teraz własnie zjadlam ostatni kawałek po leżakowaniu w lodówce 2 dni i teraz był najlepszy! Także musze go powtorzyc i dac mu wiecej czasu na dojscie do siebie :) Uzylam 12 gozdzikow. To chyba wlasnie gozdziki nadają wspanialego aromatu i smaku :) Aha i piekłam go normalnie w piekarniku ;p