Pasta śniadaniowa z buraków i fasoli gotowanej na parze

IMG_5136.1

Z początkiem marca podjłęam wyzwanie. W zasadzie wyzwanie to może zbyt wiele powiedziane, ale zdecydowałam o powrocie do zdrowego żywienia. I jak to w takich sytuacjach bywa, większość posiłków przygotowuję sama w domu. Większość tzn. że zdarza mi sie kupować pewne przekąski, które oczywiście są jak najbardziej zdrowe. Pomyślałam, że przedstawię Wam w którymś z kolejnych wpisów jak wygląda mój przykładowy jadłospis. Póki co dzisiaj serwuję Wam mój śniadaniowy przepis na pastę z buraków i fasoli.

Pasta jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Świetnie sprawdza się podana na kanapce, ale również do podjadania ze świeżymi warzywami, np. marchewką, czy selerem naciowym. To doskonały pomysł na śniadanie, lub wczesną kolację. Myslę, że nikt nie będzie miał większego problemu z odtworzeniem przepisu. To co istotne, tak naprawdę ta pasta nie wymaga żadnych przypraw a w szczególności soli. Intensywnego smaku nadają jej już buraki oraz ewentualnie, jesli się zdecydujemy na jego użycie- olej sezamowy. Mam nadzieję, że spodoba Wam się przepis i niebawem zdecydujecie się na przygotowanie tej pysznej pasty.

 

IMG_5137.1

 



PASTA Z GOTOWANYCH NA PARZE BURAKÓW I CZERWONEJ FASOLI



 

Buraki- 2 średniej wielkości

Fasola czerwona- 1 szklanka (ewentualnie można zastapić fasolą z puszki)

Olej sezamowy- ok.100ml (mozna zastapić olejem słonecznikowym)

Czosnek- 2 średniej wielkości ząbki

Limonka- 1/2 ok. 2 łyżki soku

Woda mineralna- od. 1/2 do 1 szklanki

Świeża bazylia

Ziarno sezamu lub pestki słonecznika

 

IMG_5142.1

 

Fasolę należy namoczyć w chłodnej wodzie, najlepiej przez całą noc. Zaczynamy od parowania fasoli, którą przekładamy do naczynia do gotowania ryżu/zupy i zalewamy wrzątkiem na ok.2 zm powyżej jej poziomu. Parujemy ok.1,5 godz. Po upływie 30min. do parowaru dodajemy umyte buraki, których nie obieramy. Parujemy je przez pozostały czas, czyli 1 godz. Zarówno w przypadku fasoli jak i buraków należy sprawdzić, czy po danym czasie są wystarczająco miękkie, dogotowane. Może okazać się, że będą wymagać dodatkowego czasu.

Po uparowaniu odstawiamy buraki oraz fasolę do ostygnięcia. Z zimnych buraków obieramy skórę. Wszystko wkładamy do blendera. miksujemy dodając kolejno olej, czosnek oraz świeże listki bazyli. Jeżeli masa jest zbyt gęsta i zawiesista dodajemy wodę. Na koniec kiedy masa bedzie już gładka, dodajemy do smaku sok z limonki. Podajemy z uprażonym ziarnem sezamu lub ziarnem słonecznika.

Smacznego!

 

IMG_5152.1