Pasta jajeczno-soczewicowa z parowaru

IMG_5722.1

   Komu zostały resztki ze świąt, niechaj się nie martwi! Jest rozwiązanie. Zresztą resztki zawsze warto poddawać metamorfozie, dając im tym samym drugie życie. Trzeba mieć tylko pomysł na to jak je wykorzystamy, pomysł na to co z nimi zrobić, żeby było nadal smacznie!

   Skoro za nami Wielkanoc to dzisiaj stawiam na jajka, po prostu zakładając, że to ich właśnie zostało Wam najwięcej. I teraz jeszcze tylko czerwona soczewica gotowana na parze, odrobina naturalnego jogurtu, odrębów, świeżych ziół, innych pysznych dodatków i pasta jajeczna gotowa! Doskonale sprawdzi się w ramach pełnowartościowego śniadania, spróbujcie.

 

 

PASTA JAJECZNO-SOCZEWICOWA Z PAROWARU

  • Jajko- 5
  • Soczewica czerwona- 1/4 szklanki
  • Otręby orkiszowe- 1 łyżka
  • Rzodkiewka- ok.6 średnich
  • Jogurt naturalny gęsty- 1 czubata łyżka
  • Zioła do sałatek- 1 łyżka
  • Natka pietruszki- 1/2 pęczka
  • Rzeżucha- 1/3 szklanki
  • Czosnek kolorowy- 1 łyżka lub 1 mały ząbek świeżego
  • Pieprz kolorowy
  • Sól morska

 

 

 

 

Korzystamy z ugotowanych już wcześniej na twardo jajek. Jeżeli takich jednak nie mamy, gotujemy je w parowarze tak jak to robiliśmy przygotowując wiosenną sałatkę z warzywami gotowanymi na parze. Soczewicę zaś gotujemy w parowarze przez 20min. Pamiętajcie, że należy ją wsypać do pojemnika na ryż i zalać wrzącą wodą na ok.2cm powyżej jej poziomu. Jajka i soczewicę należy ostudzić. Rzodkiewki kroimy w cienki plasterki  a potem w kosteczkę. Pietruszkę i rzeżuchę drobno siekamy, jajka również. Wszystko mieszamy z soczewicą, otrębami i jogurtem. Doprawiamy ziołami, czosnkiem i do smaku solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie i podajemy z chlebem.

 

Smacznego!

  • Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.