Pampuchy z sosem jagodowym

Dzisiaj przedstawiam Wam kolejny deser, iście letnią odsłonę pampuchów- jeśli wolicie buchtów, czy po prostu klusek gotowanych na parze. Zdecydowałam się na przepis, który być może nie jest fit, ale za to przywołuje na myśl ciepłe, wakacyjne dni z czasów dzieciństwa. Osobiście nie mam wspomnień związanych z jedzeniem chleba z cukrem, dlatego ten przepis zdecydowanie lepiej odzwierciedla moje beztroskie lata.

Mam nadzieję, że w drodze wyjątku zdecydujecie się na przygotowanie tych pampuchów, które jak przystało na oryginalną wersję zrobione są z mąki pszennej z dodatkiem masła, dzięki któremu ciasto stało się delikatniejsze. By deser miał wymiar letni, przygotowałam do niego gęsty sos jagodowy. Całość przepisu odtworzycie bez problemu i z łatwością, ale nie możecie zwlekać, bo to ostatnia chwila kiedy jeszcze można kupić jagody. To idealne, domowe słodkie danie polecam Wam podać z kieliszkiem owocowego wina Monte Santi. Koniecznie dajcie znać jak Wam smakowało!

 

IMG_5553.2

 

 



PAMPUCHY Z SOSEM JAGODOWYM



Pampuchy(ok.10-12sztuk):

Mąka pszenna tortowa- 0,5kg

Jajko-2

Masło- 1 i 1/2 łyżki

Cukier- 3 łyżki

Drożdze- 25g (ja dodałam 28g)

Mleko 1,5%- 250ml (ja użyłam bezlaktozowego)

 

Sos jagodowy:

Jagody- 1 szklanka

Cukier trzcinowy- 1/4 do 1/2

 

 

IMG_5573.2

 

Podgrzewamy delikatnie mleko. Dodajemy do niego rozkruszone drożdże, mieszamy. Dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na ok.20min do wyrośnięcia. Po tym czasie do oddzielnej miski wsypujemy kolejno resztę składników- mąkę, pozostały cukier, rozkłócone jajka i masło. Mieszamy na tyle na ile nam się uda- polecam to zrobić widelcem. Dodajemy zaczyn drożdżowy i mieszamy dalej. Kiedy już nie dajemy rady dalej mieszać widelcem, mieszamy dalej rękoma. Wyrabiamy ciasto ok. 10min. Po tym czasie odstawiamy je na ok.1-1,5godz. w ciepłe miejsce zakryte ściereczką. Po tym czasie kiedy ciasto wyrośnie formujemy pampuchy odrywając po kawałku ciasta i rozciągając go delikatnie na dłoni a brzegi zawijając pod spód i sklejając. Gotowe pampuchy odkładamy jeszcze do wyrośnięcia na ok.20min. Po tym czasie parujemy je w parowarze, parniku, czy garnku do gotowania na parze przez ok.5-8min.

*Niezależnie od naczynia, w którym parujemy pampuchy polecam podłożyć pod nie kawałek papieru do gotowania na parze czy pieczenia, który zapobiegnie przywieraniu pampuchów. Pamiętajcie jednak, że papier nie może zasłaniać otworów, którymi przedostaje się para!

 

W czasie kiedy wyrasta ciasto na pampuchy, przygotujcie sos. Do rondelka z grubszym dnem wsypcie umyte jagody. Dodajcie cukier. Doprowadźcie do wrzenia. Mieszajcie co chwila gortując przez ok. 5 min. Po tym czasie zmniejszcie ogień i pozwólcie by sos się redukował przez ok.30min. Sos nalezy przemieszać w tym czasie kilkukrotnie.

 

IMG_5591.2

 

*Wpis powstał przy współpracy z marką Monte Santi