Pampuchy orkiszowe i to by było na tyle!

IMG_0050.1

      Nie wiem, czy cokolwiek wyszło dzisiaj po mojej myśli. Zrzucam wszystko na upał, bo na coś trzeba. Kluski na parze się udały w każdym razie i to najważniejsze. Gorzej z dodatkami. Wszystko popłynęło!

      Doskonałe za równo na gorąco, ale również na zimno! W tej drugiej opcji ich smak można porównać do bułek. Do uparowania moich pampuchów użyłam mąki orkiszowej jasnej oraz otrąb orkiszowych. Kokosowa bita śmietana, którą widzicie w formie płynnej, bo trafił ją upał zaraz po tym jak ona sama trafiła na talerz, pasuje doskonale jako dodatek do świeżych, wspaniałych i niewyobrażalnie dojrzałych polskich truskawek! 

      PAMPUCHY ORKISZOWE Z OTRĘBAMI

  • Mleko 0,5%- 1 szklanka
  • Drożdże instant- 1 opakowanie, tj.7gr
  • Cukier- 1 łyżka
  • Fruktoza- 2 łyżki
  • Otręby orkiszowe- 3 łyżki
  • Mąka orkiszowa- 5 szklanek
  • Jajko- 2 
  • Olej rzepakowy- 3 łyzki
          Dodatki:
  • Mleko kosowe
  • Truskawki
       Możesz najpierw zrobić zaczyn, czyli do letniego mleka dodać drożdże, cukier i odczekać 10min. Po tym czasie dodajemy go do reszty składników. Nie jest to jednak konieczne i można pominąć tą procedurę. Suche składniki wymieszaj ze sobą, dodaj jajka, które powinny być w temp. pokojowej, olej i fruktozę. Zacznij mieszać i dodaj albo zaczyn albo drożdże i letnie mleko z cukrem. Wyrabiaj ciasto ok.10min. Po tym czasie odstaw  je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykryte ściereczką na ok.1-1,5godz. 
      Kiedy bedzie już wyrośnięte uformuj pampuchy. Jeżeli kleją się zbyt mocno do dłoni, zwilż ręce chłodną wodą. Pamiętaj,że kluski będą rosły, więc rób małe kulki. Nie przejmuj się, że mają brzydką fakturę. Odstaw je do wyrośnięcia na kolejne 20-35min. i włóż do parowaru najlepiej wyłożonego paierem do gotowania/ pieczenia, by nie przywarły. Układaj w sporych odstępach, żeby mogły spokojnie rosnąć. Gotuj 15min. Podawaj z truskawkami i kokosową bitą śmietaną.  Z mleka kokosowego po otwarciu puszki odlej wodę i gęstą zawartość ubijaj przez kilka minut na najwyższych obrotach miksera. Pamiętaj, ze mleczko musi wcześniej stać w lodówce! Smacznego :)

      Na blogu znajdziesz jeszcze PAMPUCHY ORKISZOWE Z SOSEM PIECZARKOWO-GROSZKOWYM, czyli w wytrawnej odsłonie. Zapraszam!

Kaloryczność
Mąka orkiszowa jasna:100g=320 kcal
Jajko-1 sztuka= 95 kcal
Mleko 0,5%:100ml= 33 kcal
Otręby orkiszowe:100g=184 kcal
Mleko kokososowe:100g=110 kcal
Truskawki:100g=28 kcal
Fruktoza:100g=400 kcal
Olej rzepakowy- 1 łyżka=120 kcal

  • Uwielbiam pyzy :) Z truskawkami i mlekiem kokosowym to już w ogóle niebo!