Oszukaj się…zdrowym piernikiem :)

embed_HCxEJRadC6cnC45aYyf0R5NCYezmtwzz

     Czy ciasto marchewkowe może być piernikiem?…Może! Nie jedno ciasto może, jeśli tylko odpowiednio je doprawimy i w to uwierzymy. Problem może być tylko,albo aż z konsystencją ciasta.Temat „oszukiwania” i zamieniania potraw podejmę innym razem, już niebawem! :) Dzisiaj skoncentruję się na tym, że powstał w mojej kuchni piernik marchewkowy ugotowany w parowarze. Warzywa w ciastach to już chyba żadna nowość. Nie przedstawiam Wam zatem tutaj żadnego spektakularnego odkrycia. Pokazuje jedynie sposób na to jak można ugotować to ciasto w parowarze i jak je przyprawić je żeby pachniało świętami, albo „zimą”-jak kto woli! Ach, pachnie, pachnie wspaniale!…

    Ciasto zgotowałam z mąki orkiszowej. Nie zawiera tłuszczu, jedynie odrobinę mleka zagęszczonego light, którego używam do mojej codziennej kawy. Biała masa to mascarpone, które naprawdę świetnie pasuje ze względu na swój delikatny kremowy smak. No i oczywiście odrobina orzechów włoskich, bez nich się nie obejdzie! Uwierzcie! ;)

            PIERNIK MARCHEWKOWY UGOTOWANY NA PARZE

  • Marchewka- 2 średnie najlepiej słodkie- 1 szklanka startej na najmniejszych oczkach
  • Jajko- 2
  • Miód gryczany-(może być inny naturalny)- 4 łyżki (+/-)
  • Mąka orkiszowa jasna typ 750- 2 szklanki (można dodać 1/2 pełnoziarnistej, ja nie użyłam, bo mi się skończyła :) )
  • Proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
  • Soda- 1 łyżeczka
  • Cynamon- 1 czubata łyżeczka
  • Przyprawa korzenna do piernika- (100%naturalna) 2 łyżeczki
  • Mleko zagęszczone do kawy light- 2 łyżki
  • Mascarpone- 3 łyżki
  • Orzechy włoskie- do dekoracji(połówki, lub pokruszone)
     Zaczynamy od marchewki, którą ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Jajka ubijamy na gładką masę. Dodajemy miód i marchewkęi i ciągle na najmniejszych obrotach miksera mieszamy. Potem po kolei dodajemy nadal miksując:mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,sodą oraz przyprawami. Kiedy uzyskamy jednolitą masę postępujemy tak jak opisane jest —>TUTAJ. Ciasto gotujemy godzinkę. Studzimy na kratce. 
     

        Piernik pięknie wyrósł, więc odkroiłam górę. Na dobrą sprawę można przekroić go na dwa i udekorować mascarpone. Wystarczy delikatna warstwa, w przeciwnym wypadku, może być zbyt mdłe.             
       Polecam też posypanie wierzchu posiekanymi orzechami. Wówczas łatwiej pokroić ciasto i orzechy znajdują się na całości. 
             Smacznego! :)





                                                                      
Kaloryczność
Marchewka:100g=27 kcal
Jajko-1 sztuka=95 kcal
Mąka orkiszowa jasna:100g=358 kcal
Cynamon mielony:100g=245 kcal;1 łyżeczka=12,45 kcal
Mleko zagęszczone:100g
Mascarpone:100g=383 kcal
Orzechy włoskie:100g=645 kcal
Miód gryczany:100g=320 kcal;1 łyżka=30 kcal
  • Ale cudo <3 poproszę kawałek! :))

    • Lecę sprawdzić do kuchni,czy jeszcze coś zostało! :)

  • ciasto wygląda przefantastycznie ;D niam niam niam!

  • Świetny! :) Uwielbiam ciasto marchewkowe, piernik trochę mniej, no ale co to za Święta bez piernika ;)

    • Zawsze można dodać troszkę mniej przyprawy do piernika ;) Ponadto ten „piernik” nie jest twardy i suchy, więc to właśnie trochę takie pomieszanie z poplątaniem :)

  • świetny!;)
    może pokuszę się o taki na święta ;)

  • Mmm ale mi świętami zapachniało :) cudownie :)

  • nigdy nie próbowałam ciasta o smaku marchewkowym… czas to zmienić. :)
    Ps. jeśli masz ochotę to zapraszam na mojego, nowopowstałego bloga!
    pozdrawiam. :)

    • Marchewka nie jest wyczuwalna, tak jak w innych warzywnych ciastach- nic nie czuć! :) Chętnie zajrzę, dziękuję za zaproszenie :)

  • ciasto marchewkowe, cukiniowe i dyniowe świetnie sprawdzają się jako.. piernik;) uwielbiam ich smaki, sa pyszne i zdrowsze!:)

    • Chyba tak, dobrze chłoną korzenne przyprawy i faktycznie, to taka zdrowsza wersja :)

  • Karinko, piękne to Twoje ciacho, zjadłabym bez wahania :)

    • Dziękuję :) A ja oczywiście chętnie bym poczęstowała :)

  • To ja poproszę kawałek :) Wspaniałe ciasto!

  • Rewelacja !!!!!!

  • wow ciekawa alternatywa…przepis pomocny w celu redukcji kalorii podczas świątecznego obżarstwa…) pzd

    • Chyba tak, jakoś trzeba w końcu przeżyć ;)

  • legginsy kupiłam w cubusie, w zeszłym roku na dziale dziecięcym… mam jeszcze podobne z kappahl’a, również dziecięce i z zeszłego roku, aczkolwiek chyba w tym roku też je tam widziałam (w kappahlu :))

    jejkuu…takie cuda zawsze u Ciebie na blogu i za każdym razem żałuję, że nie mam parowaru :((

    • O! Ślicznie dziękuję za odpowiedź :) W wolnej chwili wybiorę się na poszukiwania wobec tego :) A ja z kolei zawsze dostaję ślinotoku kiedy odwiedzam Ciebie! :)

  • Ola

    bardzo ładnie udekorowane!
    życie & podróże
    gotowanie

  • Anonymous

    A można upiec w piekarniku? nie mam parowaru:(

    • Myślę, że nie powinno być większego problemu. Można dodać ewentualnie tuż przed wsypaniem mąki ok.3 łyżek oleju, czy oliwy z oliwek :)

  • Anonymous

    niestety nie mam miksera :(. mam nadzieję, że uda mi się ubić jajka i przyrządzić masę za pomocą „trzepaczki”, jak myslicie? czy mozna dodac zwykle mleko? wyglada pieknie!

    • Dziękuję :) Myślę, że nie będziesz mieć większych problemów :) Jajka wystarczy ubić na jednolitą masę, więc spokojnie można zrobić to trzepaczką. Później tylko zwróć uwagę żeby dobrze rozprowadzić mąkę. Co do mleka- nie ma żadnego problemu! Niejednokrotnie używałam do ciast zwykłego 0,5% i było OK :) Po prostu zależy jaką wersję chcemy uzyskać-mniej light, czy bardziej, czy w ogóle ;) A Jeśli chodzi o mikser, to pocieszę Cię tym,że ja mam taki za 29zł, bo mój poprzedni umarł i ten z hipermarketu już rok radzi sobie całkiem nieźle! :)

    • Anonymous

      Dziękuję za odpowiedź, pięknie pachnie i wygląda. Jeszcze ciepłe, spróbujemy jutro :).

    • Nie ma za co! Mam nadzieję, że będzie smakowało :)

  • marchewkoooowe yummmi ;) dołaczam do obserwowania:)

  • Anonymous

    Cześć ekscentryczna, zainspirowana zrobiłam to ciasto, mam jednak pytanie bo mój spod wyszedł dosyć mokry. Czy można to jakoś zmienić?

    • Witam :) Jeżeli spód ciasta jest zbyt mokry,lub nawet jeszcze się leje po prostu tzn. że ciasto jest nie dogotowane :) Należy wówczas po prostu wstawić je z powrotem na jakieś dodatkowe 15-20min. i powinno być już OK. :) Pozdrawiam!

    • Anonymous

      super pięknie dziękuję za odpowiedź. :)

      Pozdrawiam Kasia :)