Orzeźwiające drobiowe roladki z parowaru

IMG_0262.1

    Upalnie, więc obiad musi być lekki. Z roladkami drobiowymi nie ma wiele roboty. Na moim blogu pojawiły się co prawda tylko raz —> TUTAJ , ale w kuchni zawitały już kilkukrotnie. Nadzienie, które pojawia się w dzisiejszej propozycji to nic innego jak delikatna gruszka i świeża, świetnie orzeźwiająca mięta. Wszystko ugotowane zostało w sosie musztardowo- miodowym i zjedzone z młodymi ziemniaczkami, bo jakżeby inaczej, przecież mamy  sezon :)

                                                                

              NA PARZE GOTOWANE  DROBIOWE ROLADKI Z NADZIENIEM GRUSZKOWO- MIĘTOWYM

Porcja- 2 roladki:

  • Filet z kurczaka- 1/2
  • Gruszka- 1/2 twardej gruszki
  • Świeża mięta- ok.5 listków       
  •  Musztarda miodowa – 2 łyżki
  • Miód wielokwiatowy- 2 łyżki
  • Oliwa z oliwek- 3-4 łyżki
  • Sól- do smaku
  •  Ziemniaki młode- 6 sztuk

    

         Połówkę fileta oczyszczamy, myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Gruszkę obieramy i kroimy w paski. Musztardę, miód i oliwę mieszamy dokładnie.Ziemniaki obieramy i myjemy.Wstawiamy do parowaru na 40min. Po środku części fileta układamy gruszkę i listki mięty, wzdłuż.Zawijamy w roladkę i spinamy wykałaczkę tak żeby wszystko było spójne i nie rozpadło się w naczyniu, w parowarze. Kładziemy roladki w parowarze. W moim przypadku na specjalnej tacce przeznaczonej do gotowania dań w sosie. Jeśli dysponujemy taką tacką to polewamy roladki przygotowanym wcześniej sosem i gotujemy je 25min,czyli „dorzucamy” podczas kiedy gotują nam się ziemniaki. W sytuacji braku tacki możemy je ugotować normalnie a sos podgrzać w garnku, choć na zimno też jest fajny.

Kaloryczność:
Filet z kurczaka:100g=99 kcal
Gruszka:100g=58 kcal

Miód wielokwiatowy:100g=320 kcal
Musztarda miodowa:100g=124 kcal
Oliwa  z oliwek-1 łyżka=120 kcal

  • Słodko-wytrawne połączenia to coś dla mnie. Wspaniale wyglądają te roladki :)

  • Dziękuję :) Ważne ażeby wybrać twarde gruszki, wtedy nie będą zbyt słodkie i co ważne, nic nam się nie porozpada, więc nie straci uroku do ostatniego kęsa :)