Orkiszowe a makiem wypełnione pierożki z pary.

3be8690785f4c8f553e7eeb338e0ecb9_v2

     Moja mama nie należy do tych kobiet ,które to w transie przedświątecznych przygotowań lepią setki,tysiące pierogów różnych,najróżniejszych. Dzięki temu zawsze możemy się szczycić wspaniałością pieczonych mięs,doprawdy doskonałych,jak i niepowtarzalnego bigosu,który uwielbiają również moi znajomi. Może teraz powinnam rzec,że „coś za coś”,bo pierogów w domu brak,ale przecież okres świąteczny to czas kiedy przeważnie wyrusza  się gdzieś w odwiedziny-rodzina,znajomi.Takim o to sposobem zawsze można podjeść to w czym moje domostwo doskonałe nie jest,z drugiej zaś strony muszę się po cichu przyznać,że nie jadam przeważnie „w gościach” tego z czego moja mama słynie. Nie jest to bynajmniej kwestia przejedzenia,raczej pochwała dla mej rodzicielki i jej dokonań kulinarnych.
    Sprawa niedoboru pierogów w moim domu nie wynika jednak z braku umiejętności ich robienia i lepienia. Okazało się,że mama kiedyś robiła,ale potem jakoś tak „zaprzestało się”.Prawdopodobnie jakaś kwestia praco i czasochłonności się z tym wiąże. Dla jednych przygotowanie pierogowego ciasta i lepienie, a dla innych marynowanie i pieczenie mięsiw jest większym wyzwaniem-tak to już w życiu jest  :)

                             

        A jak to ma się do mnie? Otóż doszłam do wniosku,
że może w tym roku warto jednak by było ażeby jakiekolwiek pierożki zawitały na wigilijnym stole.
Wybór padł na te z makiem,bo przecież cierpię na permanentny brak słodkiego.
Ponadto te z grzybami zjem u cioci a kapusta będzie w bigosie,
więc tak-najlepsze to te z makiem,słodziutkie:)

           

    Pszenną mąkę zastąpiłam ORKISZOWĄ,zamiast oleju oczywiście OLIWA Z OLIWEK i farsz BEZ CUKRU na ODTŁUSZCZONYM MLEKU a pierożki oczywiście UGOTOWANE NA PARZE. Chciałam spróbować jak będą smakować w takiej wersji i byłam jak najbardziej zadowolona :) Jedyny mankament to sprawa dotycząca klejenia-chyba muszę zapisać się na jakiś kurs ;) Teraz już wiem dlaczego mama uważa,że robienie pierogów wymaga sporo czasu i pracy,ale zapewne to tylko kwestia wprawy,prawda ? :)                                                       

      WIGILIJNE  ORKISZOWE PIEROGI Z MAKIEM I BAKALIAMI NA PARZE GOTOWANE
      * Bez cukru

         Zacznę od farszu a wszystko z powodu rodzynek,bo dobrze byłoby je przygotować wcześniej.

    Farsz:
 Można zakupić gotową masę makowo-bakaliową,albo…

  • Rodzynki sułtanki-2 garści 
  • Aromat rumowy-1/4 buteleczki
  • Woda przed momentem co zagotowana ;)

           Rodzynki wkładamy do miseczki min.2 razy większej niż ich ilość,nalewamy aromatu i zalewamy dopiero co zagotowaną wodą. Mieszamy,zakrywamy spodeczkiem.Ja zostawiłam wieczorem i do rana.

  • Mleko-1/3 szklanki ciepłego
  • Miód-3 łyżki
  • Mak mielony- 100gr.
  • Cynamon-1/2 łyżeczki
  • Orzechy laskowe-10-15 sztuk dobrze rozgniecionych
  • Rodzynki odsączone z zalewy,którą robiliśmy

          Do ciepłego mleka wlewamy miód,mieszamy.Teraz możemy dodać mak a potem resztę bakali.Wszystko trzeba dokładnie wymieszać,poczekać chwilę aż nasiąknie.Jeżeli masa będzie za rzadka należy uzupełnić makiem,jeśli za gęsta,rozrzedzić mlekiem.

    Ciasto:

  • Mąka orkiszowa- 2 szklanki
  • Jajko-1
  • Woda ciepła-3/4 szklanki wody
  • Oliwa z oliwek-2 łyżki
  • Sól-1/3 łyżeczki

          Wyrabiamy ciasto żeby było elastyczne  i na wykrojone pierożki oczywiście nakładamy farsz i sklejamy trochę zgrabniej aniżeli ja tego dokonałam :D Po czym wkładamy do parowaru na 30min.

                                                              Przepis bierze udział w akcji „WIGILIA”

                                                                                    Wigilia - zapraszamy do stołu



                    Kaloryczność:

  • Rodzynki sułtańskie:100g=277 kcal
  • Mak:100g=478 kcal
  • Orzechy laskowe:100g=640 kcal
  • Cynamon:100g=247 kcal
  • Miód:100g=319 kcal
  • Mleko0%= 32 kcal
  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista:100g=316 kcal
  • Jajko-1=95 kcal
  • Oliwa z oliwek-1 łyżka=125 kcal




  • Sue

    Super pomysł! :) Słodkie pierożki.. nietypowo nafaszerowane. Bardzo fajny przepis. :)

  • Nigdy nie jadłam pierogów z makiem…mak uwielbiam więc mogą być pyszne:)