OGNISTYYYY pasztecik z kurczaka i fasolki

PB230103.1

    Jeśli ktoś nie preferuje ostrych potraw to ta raczej nie będzie w jego guście…Chyba,że zaopatrzy się w ulubiony rodzaj ” gaśnicy ” ;)  Jako autorka tego przepisu mogę jeszcze powiedzieć tyle,że jeżeli chcieć zrezygnować z ognistej papryczki,lub zmniejszyć jej ilość,to tak naprawdę uzyskamy wówczas zupełnie inne danie. Będziemy mieli wtedy po prostu pasztecik kurczakowo-fasolowy i tyle. Jeśli ktoś zaś lubi to co OSTRE to narzekać nie powinien. Dodatkowo w ofercie jeszcze odrobina orientalnych smaków…

                                

      FASOLOWO- KURCZAKOWY PASZTECIK Z OSTRĄ PAPRYCZKĄ

  • Filet z kurczaka- 1/2 
  • Czerwona fasola w puszce- 1
  • Jajko- 5 
  • Oliwa z oliwek- 5 łyżek
  • Przyprawa Kotanyi „Pesto” z pestkami dyni- 3 łyżki
  • Przyprawa Kotanyi „Secrets of India- Bombay Masala”- 4 łyżki
  • Kmin rzymski- 1 łyżeczka
  • Bazylia suszona- 1łyżeczka
  • Papryczka chilli świeża-1duża (lub inna ostra)
  • Pomidory suszone- 4
  • Bułka tarta- 4 łyżki+ ok.3 do posypania

        Filet z kurczaka gotujemy.Ja ugotowałam oczywiście na parze,bez przypraw(20min.).Czekamy aż ostygnie i miksujemy razem z jajkami.Powoli dosypujemy fasolkę,dodajemy kmin,wlewamy oliwę.Miksujemy na gładką masę.Dodajemy resztę przypraw razem z pokrojonymi na małe kawałeczki pomidorami i dokładnie mieszamy.Wsypujemy bułkę tartą-mieszamy.Na koniec dodajemy papryczkę.Najpierw kroimy ją na pół.Jedną z połówek kroimy na jak najcieńsze plasterki,drugą na nieco grubsze.Czubek z zieloną końcówką zostawiamy :). Cienkie plasterki razem z pestkami wrzucamy do pasztetu i mieszamy dokładnie.Przelewamy do formy posmarowanej oliwą i posypaną bułką tartą.Po środku formujemy górkę.Posypujemy wszystko bułką tartą i w owy środek możemy wbić zielony czubek a cały  pasztet posypujemy plasterkami papryczki,które delikatnie wciskamy w środek.Pieczemy do momentu,aż skórka zacznie pękać. Podajemy w naczynku. Jeśli nie chcemy podawać w naczynku to możemy zrezygnować z posypywania góry bułką i papryczką,wówczas całą skrojoną należy wrzucić do środka a pasztet po upieczeniu wyjąć z naczynia i odwrócić.

Kaloryczność:

  • Filet z kurczaka:100g=99 kcal (1 porcja)
  • Fasola w puszcze czerwona:100g=80 kcal
  • Jajko-1 sztuka= 95 kcal
  • Oliwa z oliwek- 1 łyżka=120 kcal
  • Bułka tarta:100g=363 kcal, 10g(1 łyżka)=36,3 kcal
  • Suszone pomidory:100g=100 kcal
  • Papryczka chilli świeża:100g=40 kcal