„Na szybko-lunchbox z parowaru”,czyli lunchbox#14 i gotowany na parze łosoś koperkowy z komosą ryżową i zielonymi warzywami

IMG_1754.2

Wracając do naszego blogowego cyklu, gdzie pojawiają się lunchbox’y, które przygotowuję w sposób szybki i prosty- zachęcam Was do wypróbowania nowego przepisu. Poświęcicie mu zaledwie ok. 20-25min. Co jest ponadto istotne, wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego jakże zdrowego i wykwintnego pudła, zakupiłam w jednym z dyskontów spożywczych w drodze z pracy do domu, co niwe ukrywam zdarza mi się dość często. Wracać do domu oczywiście…

Sedno sprawy stanowi tu łosoś gotowany na parze, na którego miałam nieposkromiona wręcz ochotę. Przyprawiony został minimalistycznie, bo poza użyciem kolorowego świeżo mielonego pieprzu, użyłam suszonego koperku. Dodatkiem jest komosa ryżowa, która na blogu nie gościła zbyt często, a okazuję sie być naprawdę dobrym rozwiązaniem jesli chodzi o lunchbox. Zielone dodatki stanowią zaś brokuły i jarmuż. Całość być może przedstawia się dość smętnie i monochromatycznie, za to smakuje doskonale!

 

 

IMG_1748.1

 

 

 

LUNCHBOX #14

GOTOWANY NA PARZE ŁOSOŚ KOPERKOWY Z KOMOSĄ RYŻOWĄ ORAZ JARMUŻEM I BROKUŁAMI

  • Łosoś świeży- 50g
  • Komosa ryżowa- 1/3 szklanki
  • Brokuły- 1/3 szklanki małych różyczek
  • Jarmuż- garść
  • Pestki dyni- 1 łyżka
  • Sezam- 1/2 łyżeczki
  • Olej rzepakowy- 1/2 łyżki
  • Pieprz kolorowy
  • Koperek suszony
  • Sól morska

 

 

IMG_1749.1

 

 

 

 

Komosę ryżową przelewamy zimną wodą na drobnym sicie. Przekładamy do pojemnika do parowania ryżu/kaszy i gotujemy ok.22 min zalewając wcześniej wrzątkiem na ok.2 cm powyżej jej poziomu. W tym czasie przygotowujemy rybę. Łososia obmywamy delikanie pod letnią wodą po czym zdejmujemy skórę. Potrzebujemy do tego ostrego noża! Rybę posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i ostartym suszonym koperkiem, dość obficie, wystarczy z jednej strony. Parujemy ją ok.10min. Teraz możemy zabrać się za oddzielenie różyczek brokuła, pamiętajmy by były małe- na jeden kęs, oraz oczywiście by umyć je przed włożen iem do parowaru. Wrzucamy je razem z jarmużem na ok. 4min. przed końcem parowania łososia. Zanim włożymy wszystkie składniki do pudełka, studzimy je. Ja swojego lunchbox’a przygotowałam wieczorem, tuż przed snem włożyłam do lodówki a rano wystarczyło już tylko go stamtąd wyjąc i włozyć do torebki!

 

Smacznego!

 

 

IMG_1755.1